sobota, 26 stycznia 2013

Zapiekanka makaronowa z białym sosem

Sobotnia wyżerka jak czasami się zdarza powoduje u mnie niedzielne wyrzuty sumienia, ale co mi tam od 1wszego na siłownię się wybieram, więc odbiję. A czekam do początku miesiąca bo jestem na debecie praktycznie i nie mam za co kupić karnetu ;P
Dzisiaj będzie zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, dużą ilością żółtego sera oraz białym sosem na bazie śmietany i jajka. Odpuściłam sobie beszamel, bo moje sumienie też ma granice;)
poza tym dopadła mnie wena i na bazie swojego snu piszę opowiadanie, które jak tak dalej będzie się rozwijało skończy się książką ;P

Składniki na 3-4 porcje
300g mięsa mielonego
1/2 paczki dowolnego makaronu, ja wzięłam wstążki nr 13 z Lubelli
2 małe cebulki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
300g sera żółtego
duża smietana
1 jajko
sól,
pieprz ziołowy, pieprz biały
papryka słodka + odrobina ostrej jak ktoś woli ostrzejsze jedzenie
zioła prowansalskie
bazylia
gałka muszkatałowa
imbir


Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju dodać zmiażdżony lub drobno posiekany ząbek czosnku, po chwili dodać mięso. Doprawic sola pieprzem, papryką, ziołami i bazylią.
  3. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Do miseczki wlać śmietaną, dodać jajko, imbir, gałkę, sól, pieprz biały i odrobinę papryki słodkiej.
  5. Formę nasmarować masłem, wrzucić na spód makaron, część sosu (ja część sosu wymieszałam z 1/4 sera i nim zalałam makaron), dodać mięso, resztę sosu i obficie pokryć serem żółtym.
  6. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku ok 20-30 minut w tem 200st. C. ser musi się dobrze rozpuścić.
  7. Podawać na ciepło, można przyozdobić świeżym listkiem bazylii.
Zamiast jajka można użyć serka topionego śmietankowego też całkiem fajna potrawa.
Smacznego

środa, 23 stycznia 2013

Bounty - domowym sposobem

Dziś postanowiłam zrobić własne Bounty, przeszperałam internet i znalazłam kilka przepisów ale w końcu skorzystałam z tego .
Właśnie wstawiłam nadzienie do zamrażalki i czekam;)
Ostatnio dużo się u mnie działo, w piątek miałam małą stłuczkę, choć nie wiem czy taką mała, bo mam przednie i tylne drzwi od strony pasażera do wymiany.... Wina nie jest po mojej stronie, ale cała zabawa z ubezpieczycielem, znalezieniem salonu, który mi to zrobi bezgotówkowo itd spadła na mnie.
Powiem szczerze, że się obawiam. Ale nie jak warsztat samochodowy wykona naprawę tylko tego, że będą problemy z ubezpieczalnią. Dziś postawiłam samochód w warsztacie, dostałam zastępczy ale podpisałam umowy, które mi się do końca nie podobają... Najmniejszym problemem jest podjechanie na myjnie i umycie auta przed oddaniem, choć zanim dojadę do nich to już będzie brudny...Gorsze będą jak ubezpieczalnia nie będzie chciała zapłacić...
Trzymajcie kciuki za mnie, bo jak będę musiała sama za to wszystko płacić plus jeszcze za samochód zastępczy to ja dziękuję, kilka tysięcy z głowy!! Nie będzie ani nowego tableta od tatusia, a jeszcze będę musiała go spłacać, bo w 3tys to się nie zamknie...


Składniki
200g wiórków kokosowych
100ml kremówki
70g masła
70g cukru pudru
kilka kropli aromatu rumowego
200g czekolady mlecznej ( u mnie to 200g starczyło na jakąś połowę, może trochę więcej ale to wina grubej warstwy czekolady podobno;P)

Przygotowanie:
  1. Wiórki i cukier puder wymieszać w misce.
  2. Do garnuszka wlać kremówkę i podgrzać rozpuszczając w niej masło, ciągle mieszając i nie doprowadzając do wrzenia.
  3. Miksturę wlac do wiórków, dodać kilka aromat rumowy i dokładnie wymieszać
  4. Napełnić masą foremki silikonowe lub zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego(położyć na papierze do pieczenia i przykryć folią) i włożyć do zamrażalki na minimum 1h (gdzieś w przepisie było ok 2-4h i tyle polecam, im dłużej tym większa pewność,że sie nie rozpadną po włożeniu do ciepłej czekolady).
  5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.
  6. Każdą kulkę zamoczyć w czekoladzie, można pomóc sobie wykałaczkami.
  7. Wyjmować kulki na papier do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia czekolady, można włożyć na noc do lodówki.
  8. Przechowywać w lodówce. Jeśli jeszcze będzie co;)
Smacznego ;P

piątek, 18 stycznia 2013

pasta jajeczno-makrelowa

Nie mam siły na nic. Dziś szybki post, na szybką pastę makrelowo-jajeczną. Idealną na kanapki ;P


Składniki
makrela wędzona
4 jajka (zależy od wielkości makreli i jajek)
1-2łyżka majonezu
pęczek natki z pietruszki (1/3 na ozdabianie kanapek;P)
sól, pieprz, papryka słodka

Przygotowanie:
  1. Jajka ugotowac na twardo, wystudzić, obrac ze skorupek. Drobno pokroić
  2. Makrelę obrać ze skóry, wyjąć ości i drobno pokroić
  3. Natkę pietruszki, umyć, pokroić drobno.
  4. Wszystkie składniki wrzucić do salaterki, dodać przyprawy i majonez, dokładnie wymieszać.
  5. Nakładać na kanapkę i udekorować listkiem natki ;)
Smacznego

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Warzywa.. jak? od której strony? co począć? część 2

Druga część o tym jak przygotować warzywa, prosto z mojej ulubionej książki ;)
ty razem będzie szpinak jaki trochę więcej o ziemniakach:P


Ziemniaki
  1. odciąć końcówki ziemniaków
  2. obrać ziemniaka za pomocą obieraka
  3. w zależności od dania można kroić ziemniaka na różne sposoby: w niezbyt cienkie plastry, w bardzo cienkie plastry, lub w julienne czyli cienki paseczki ( no inie zapominajmy o ćwiartkach, grubszych paseczkach na frytki itd)
  4. do ziemniaków pokrojonych w julienne można dodać trochę koncentratu pomidorowego lub czernidło mątwy (???!!!???-mój komentarz), aby ziemniaki zabarwiły się przed smażeniem.
Sposoby krojenia ziemniakow
  1. ziemniaki delikatnie oskrobane nożem, idealne do gotowania
  2. ziemniaki pokrojone w kostkę, najlepsze na potrawę ratatouille
  3. ziemniaki pokrojone w słupki, idealne do smażenia
  4. ziemniaki pokrojone w paseczki (julienne), dobre do smażenia oraz do dekoracji gotowych dań
  5. ziemniaki pokrojone w cienkie plastry, optymalne do smażenia na chipsy lub na ziemniaczane zapiekanki 
Papryka
  1. wymyć paprykę, następnie przekroić ją na pól, usuną nasiona oraz wewnętrzne włokna
  2. pokroić paprykę na cienkie paski ostrym, lekko zakrzywionym nożykiem
Sposoby obierania papryki ze skóry
  1. wymyć paprykę, a następnie umieścić na na blasze do pieczenia i delikatnie polać niewielką ilością oliwy 
  2. zapiekać w temperaturze 180st.C do kiedy na powierzchni skóry nie zaczną tworzyć się pęcherze. Wyjąć paprykę z piekarnika i włożyć ją bezpośrednio do papierowej torebki, aby się "wypociła".
  3. po ostygnięciu papryki, usunąć ogonek wraz z gniazdem nasiennym. Pokroić paprykę na kawałkii zdjąć z niej skórę.
Rzodkiewka
  1. zamoczyć rzodkiewkę w zimnej wodzie, żeby stały się bardziej chrupiące
  2. przekroić rzodkiewki na pół, a każdą połówkę na cienkie plasterki. Usunąć korzonek, natomiast plasterki rzodkiewki wykorzystać do przygotowania sałatki.
  3. używając rzodkiewki jako dekoracji należy cała główkę ponacinać nożykiem na wiele cząstek (nie przecinając do końca)- spokojnie też tego do końca nie rozumiem nawet patrząc się na rysunek;)
Dynia
  1. przeciąć dynię na pół na desce do krojenia
  2. za pomocą łyżki usunąć wewnętrzne ziarna dyni
  3. pokroić dynię na plasterki, a następnie zdjąc skórę lekko zakrzywionym nożem
  4. chcąc zapobiec wyślizgiwaniu się dyni podczas krojenia, należy pamiętać o podłożeniu pod deskę wilgotnej ściereczki, która ją unieruchomi. Można także zmiękczyć przekrojoną na pół dynię, wkładając ja na krótko do piekarnika, w ten sposób łatwiej usunąć z niej skórę.
Szpinak
  1. wypłukać szpinak i odciąć jego najtwardszą końcową część
  2. oderwać liście od łodygi i zachować same liście
  3. ugotować liście na parze w specjalnym koszyczku (sitku?) przez około 10 minut lub w wodzie przez 5 minut. odcisnąć je dobrze przed spożyciem
Kapusta włoska
  1. odciąć dolną część warzywa
  2. oberwać licie kapusty, usuwając te najtwardsze, zewnętrzne
  3. wypłukać liście i wyciąć z nich środkowa łodygę. Parzyć liście przez około 30 sekund we wrzącej, osolonej wodzie, aby delikatnie je zmiękczyć.
    1. propozycja podania: przygotować nadzienie zgodnie z upodobaniami na bazie twarożku, parmezanu i przypraw, a następnie zawinąć je w liście i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 15 minut
Cukinia
  1. wymyć cukinię i odciąć nożem jej końcówki. Przekroić ją wzdłuż na pól i usunąć środkową część z nasionami. Podzielić każdą połówkę na 3 części, a następnie pokroić w kawałki
  2. przygotowując nadziane cukinie, należy najpierw pokroić je na 3 części o cylindrycznym kształcie, po czym parzyć przez 3 minuty. Następnie wydrążyć ze środka miąższ i wypełnić wybranym nadzieniem za pomocą szprycy bądź rękawa do wyciskania masy. Zapiekać w piekarniku przez 10 minut w temp 160st.C
 Kwiaty cukinii
  1. za pomocą noża odciąć kwiat od cukinii
  2. otworzyć delikatnie kwiat, uważajac, aby go nie zniszczyć. Usunąć wewnętrzny słupek
  3. kwiaty dyni smakuje wyśmienicie zanurzone w cieście z mąki i wody, smażone z nadzieniem przygotowanym na bazie twarożku lub mozzarelli i sardeli.
Karczochy
  1. przeciąć na pół łodygi karczochów i obrać z liści, usuwając te najtwardsze, zewnętrzne. Za pomocą noża do warzyw oczyścić wierzchnią warstwę łodygi
  2. przeciąć karczochy wzdłuż, na pół i wykroić nożem ich środek.  W przypadku zaiaru spożywania karczochów na surowo, pokroić je w cienkie plasterki
  3.  chcąc przygotować karczochy nadziane, po ich oczyszczeniu z zewnętrznych liści i po skróceniu łodygi, wydrążyć ich środek za pomocą specjalnej wydrążarki do warzyw, uważając,a by nie przeciąc karczochów
Pomidory
  1. wymyć pomidory i usunąć ogonki. Wykonać na pomidorach delikatne nacięcie w kształcie krzyża, po czym spażyć je we wrzącej, osolonej wodzie
  2. wyjąć pomidory z wody łyżką cedzakową i przęłożć je do wody z lodem
  3. pociąć pomidory na ćwiartki, zdjąć z nich skórę  za pomocą noża, a następnie pokroić je w cienkie paseczki lub do wyboru, w kostkę .

niedziela, 13 stycznia 2013

Warzywa.. jak? od której strony? co począć? część1

Któregoś dnia koleżanka zadała mi niby proste pytanie: "jak się przyrządza szpinak?", na które nie umiałam odpowiedzieć...
Po pierwsze nie lubię szpinaku i jadam go tylko raz na rok, bo jest zdrowy, zazwyczaj w restauracji ;P
Po drugie pomyślałam, że jak to liście, trzeba opłukać i oparzyć lub na maśle podsmażyć :P
A po trzecie zajrzałam do swojej cudownej książki (chyba za bardzo z niej ostatnio korzystam) "Ilustrowana szkoła gotowania Kuchnia włoska krok po kroku" i znalazłam nie tylko szpinak ale i kilka innych warzyw jak je obrać, przygotować, pokroić itd itp.
Chcę się tym dziś z wami podzielić;)

Marchewka
  1. odciąć nożem natkę marchewki oraz obydwie końcówki. Obrać obierakiem do warzyw.
  2. przeciąć marchewkę na pół, a następnie każdą połówkę na cienkie podłużne plastry.
  3. otrzymane plastry pociąć w julienne, czyli cienkie paseczki.
  4. paski julienne można pokroić w drobną kosteczkę, otrzymując w ten sposób mirepoix, czyli baza warzywna do przygotowaniu wielu potraw.
Brokuły
  1. usunąć twardą łodygę brokułu. Podzielić na różyczki za pomocą ostrego nożyka i wymyć pod zimną bieżącą wodą. Gotować brokułowe różyczki na parze przez ok 10 minut lub we wrzącej wodzie ok 15 minut.
  2. odcedzić brokuł za pomocą łyżki cedzakowej tak, by różyczki nie zostały naruszone. Następnie przełożyć je de miseczki z wodą i lodem, aby zatrzymać proces gotowania i zachować żywy zielony kolor.
Kapusta i fasolka szparagowa
  1.  przeciąć kapustę na pół  i usunąć środkowy głąb. Pociąć liście ostrym nożem na cienkie paseczki.
  1. obciąć końcówki fasoli. wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą, Zbierać po 4-5 strączków i związać je razem cienkim plasterkiem marchewki. Gotować fasolkę na parze przez ok 20 minut lub we wrzącej wozie prze ok 15 minut. Odcedzić ją dobrze, gdy będzie ugotowana al dente. Doprawić, wedle uznania, oliwą z oliwek, octem, solą i pieprzem
  2. chcąc zachować połyskujący zielony kolor fasolki po ugotowaniu, należy przepłukać ją zimną wodą tuż po odcedzeniu.
 Bakłażan
  1. odciąć dwa końce i wymyć dokładnie bakłażana.
  2. przekroić bakłażana na pół, po czym na każdej połówce wykonać ukośne nacięcia.
  3. położyć bakłażana na tacy i posypać go gruboziarnistą solą. pozostawić na co najmniej 1 godzinę, aby utracił wodę, a następnie wypłukać, osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem kuchennym i przyrządzić na swój ulubiony sposób.
  4. na rynku istnieją dwa rodzaje bakłażanów: okrągłe, doskonałe do przyrządzania na grillu lub do smażenia oraz podłużne, idealnie nadające się do pocięcia w kostkę lub do faszerowania
Ogórki
  1. obierać ogórki za pomocą odpowiedniego noża i obieraka don warzyw. Jeśli mają być dodane do sałatki, pokroić je w cienkie plasterki zaostrzonym nożykiem.
  2. przygotowując ogórki faszerowane, należy pokroić je na kawałki i wydrążyć w środku każdego z nich wgłobienie. wypełnić je, wedle upodobania, świeżym serkiem kozim.
Seler naciowy
  1. oczyścić selera, usuwając jego końcową część znajdującą się blisko korzenia. Następnie przystąpić do odrywania każdej łodygi z osobna.
  2. za pomocą noża usunąć białe włókna.
Bób
  1.  odciąć jedną końcówkę strąka i pociągnąć włókno wzdłuż całej długości, tak aby strąk się otworzył.
  2. wyłuskać ze strąków ziarna bobu i parzyć je we wrzącej osolonej wodzie przez 10 sekund od momentu rozpoczęcia wrzenia wody
  3. odcedzony bób przełożyć do miseczki z wodą i lodem, aby zachować nienaruszony kolor warzywa. obrać ziarna bobu z zewnętrznej skórki.
Groszek zielony
  1. odciąć jedna końcówkę strąka i otworzyć go wzdłuż bocznych włokien
  2. otworzyć palcami strąk i wyłuskać z niego groszek
 Fasola
  1. usunąć boczne włókna ze strąków fasoli i otworzyć je
  2. wyłuskać ziarna fasoli i zebrać je wszystkie do jednej miseczki, Zalać wodą i namoczyć przed użyciem (można przystąpić do gotowania także bez uprzedniego namaczania)
  3. fasola może być ugotowana na różne sposoby. Świeże ziarna fasoli można gotować w wodzie z 1-2 listkami ziela laurowego i 1 ząbkiem czosnku przez około 1godziny. Natomiast suche ziarna należy moczyć w wodzie przez 12 godzin, a następnie gotować, zgodnie z powyższymi wskazówkami, przez około 2godziny.
Szparagi
  1.  wypłukać szparagi pod bieżącą wodą, a następnie odciąć nożem końcową, stwardniałą część łodygi. Oskrobać za pomocą skrobaka do warzyw.
  2. związać szparagi nicią kuchenną
  3. gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około 10 minut lub dłużej jeśli będzie to konieczne, do kiedy nie staną się miękkie.
  4. odcedzić je i włożyć do miseczki z wodą i lodem, aby zachować ich żywy kolor.
Młoda cebulka
  1.  usunąć dolną część cebulki (tą z korzeniami)
  2. ostrym nożykiem wykonać nacięcie wzdłuż łodygi
  3. otworzyć zewnętrzną warstwę wzdłuż linii przecięcia i usunąć ją
  4. przeciąć cebulke na pół, a następnie na ćwiartki
Cebula biała i czerwona
  1.  obrać białą cebulę, przekroić ją na pół, a następnie na ćwiartki
  2. można również pociąć cebulę na cienkie plastry i drobno posiekać
  3. obrać czerwona cebulę i usunąć zewnętrza warstwę
  4. przekroić cebulę na pół, a następnie na bardzo cienkie plasterki
Por
  1. odciąć końcową część łodygi i wykonać nacięcie wzdłuż całej długości pora
  2. usunąć najtwardsze zewnętrzne liście
  3. na desce do krojenia pokroić białą część pora na bardoz cienkie prążki
  4. zieloną część pora pociąć w julienne, cienkie paseczki
Grzyby
  1. usunąć końcową część nóżki grzybów
  2.  w przypadku pieczarek usunąć zewnętrzną skórkę z kapelusza za pomocą ostrego i lekko zakrzywionego nożyka
  3. pokroić cienki kapelusze grzybów
Fenkuł (koper włoski)
  1. odciąć końcówki bulw kopru, pociąć górne łodygi
  2. usunąć najtwardsze zewnętrzne liście kopru
  3. przeciąć bulwę kopru na pól, a następnie na mniejsze cząstki

sobota, 12 stycznia 2013

Cantuccini wg Ewy Wachowicz

Dziś po raz pierwszy robiłam cantuccini. przeszukałam internet godzinami i postanowiłam wykorzystać przepis znaleziony na stronie Ewy Wachowicz-> http://www.ewawachowicz.pl
Od roku zajadam się tymi ciastkami i tylko szukam w którym sklepie są one najtańsze;)
Cena ich jest strasznie wysoka ale cóż poradzić w końcu ciasteczka włoskie z migdałami;) 

Cantucci (zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli "biszkopty z Prato") - rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii. Zawierają dużą ilość grubo siekanych migdałów. Mają cytrynowy lub pomarańczowy aromat. Piecze się je dwukrotnie, dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie.

Składniki:
250g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. mąki
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka masła
2 jajka
150g migdałów
do posmarowania: 1 żółtko + 1 łyżka mleka

Przygotowanie:
  1. Migdały w skórce posiekać nożem na mniejsze kawałki.
  2. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, skórkę otartą z cytryny, sól i masło.Wysiekać.
  3. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek, wybić jajka. Zagarnąć nożem i zaraz po tym, jak zrobią się "kluski"zarobić ciasto.
  4. Gdy tylko składniki się połączą dosypać pokrojone migdały i zagnieść z ciastem.Uformować wałek i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
  5. Po leżakowaniu w chłodzie podzielić na trzy części, uformować wałki (średnica 2cm). Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej wałki ciasta, lekko spłaszczyć.
  6. Żółtko roztrzepać z mlekiem i posmarować nim ciasto. Włożyć do nagrzanego do 180st.C piekarnika na 30-35minut.
  7. wyjąć i wystudzić, następnie pokroić w ukośne kromeczki o grubości ok 2cm. Ponownie umieścić je na blasze wyłożonej papierem i suszyć w temp. 150st.C przez 20 minut.
Smacznego

środa, 9 stycznia 2013

Sos pomidorowy

Własnej roboty sos pomidorowy do pizzy lub makaronu.. Mniam ;P
Kiedyś kupowałam koncentrat teraz staram się robić własny i choć czasem oszukuję z przepisem(zimą), bo nie zawsze mogę dostać pomidory San Marzano albo pomidory nie będące w 99% chemią, to i tak wychodzi całkiem niezły;) Zastanawiam się czy mogę go wekować. Spróbuję następnym razem jak mi będzie potrzebny ;P
A oto przepis :P oczywiście z "ilustrowana szkoła gotowania Kuchnia Włoska krok po kroku"

Składniki:
1kg pomidorów San Marzano
100 ml oliwy z oliwek extra vergine
60g marchewki
50g cebuli
40g łodygi selera naciowego
1 ząbek czosnku
10g bazylii
sol i biały pieprz

Przygotowanie:
  1. Zanurzyć pomidory we wrzącej wodzie na 10sekund, następnie przełożyć je do wody z lodem.
  2. Zdjąć skórkę z pomidorów, usunąć z nich nasiona i pokroić w kawałeczki, Podgrzać oliwę w pojemnym rondlu.
  3. Pokroić drobno marchewkę, selera oraz cebulę i wrzucić je do rondla
  4. Dodać także obrany ząbek czosnku i podrumienić.
  5. Wyjąć czosnek, dodać pomidory i dobrze wymieszać
  6. Dodać dobrze opłukaną i drobno pokrojoną bazylię i przyprawy. Gotować przez około 1godzinę.
Ok jeśli nie ma szans na zrobienie takiego sosu to wystarczy kupić ok 350g konserwowych pomidorów bez skórki, dodać 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, dużą ilość oliwy z oliwek (spokojnie 100ml wlać), bazylię  i szczyptę soli. Chwilę pogotować i gotowe :P

Smacznego.

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Tortilla z kurczakiem

Jestem w połowie poprawki egzaminu praktycznego z neury.. Muszę mieć jakąś radość z życia, bo czeka mnie pisanie historii choroby przez kilka godzin plus nauka do obrony mojego rozpoznania;)
Mam już dosyć słoików;P
Postanowiłam dziś zjeść coś innego, kupiłam w Biedronce tortille, sałatę a reszta była w domu więc dziś niezdrowe jedzonko;)
W kuchni meksykańskiej,tortilla to rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i baza do innych potraw.


Składniki:
- 2 tortille (ale można i więcej, jeśli dacie radę zjeść;P)
- majonez lub sos czosnkowy
-sałata lodowa ok 2-3 listki na każdy placek
-ogórek konserwowy 1-1,5 sztuki na placek
-pierś z kurczaka (ok 250-300g)
-przyprawa do gyrosu
-olej lub oliwa do smażenia
- dodatkowo można dodać paprykę, kukurydzę, ogórka zielonego, pomidora itd co macie w lodówce albo na co ma się ochotę;)

Przygotowanie:

  1. Pierś opłukać, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą do gyrosa i usmażyć na odrobinie tłuszczu.
  2. Sałatę pokroić w paski, tak samo ogórka i inne dodatki na jakie macie ochotę.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150st.C lub jak jest na opakowaniu.
  4. Placek tortilli posmarować sosem. Na środku ułożyć dodatki i złożyć placek składając boki i dół.
  5. Można taką tortille owinąć w folię aluminiową albo zgiąć też 4 bok i połozyć ja składanymi częściami do spodu i włożyć na ok 2minuty do piekarnika.
Smacznego.

piątek, 4 stycznia 2013

Przerwa w gotowaniu :)

Jeśli dziwi was przestój w przepisach na blogu to informuję, iż nie mam aktualnie jak gotować bo moja lodówka ledwo mieści już słoiczki jakie dostałam z domu, do tego cały zamrażalnik jest zapełniony kluskami śląskimi, kopytkami, pierogami, kluskami na parę... Pani Jadzia nagotowała mi bigosu, gołąbków, polędwiczek w sosie, chłopskiego jadła, Strogonowa, zupy z dyni, krupniku ryżowego i nie wiem co jeszcze tam jest!!
Poza tym mam jeszcze 2 słoiczki,które mi zostały z poprzedniej paczki z kapustą z pomidorami i chyba 3 słoiczki kiełbasy słoikowej od tatusia z własnych przerobów.... Mamusia postarała się o zapas jajek wiejskich i dostałam 20 sztuk ;P
Jak tu nie kochać rodziców ;P 
A oberwało mi się takimi dużymi ilościami jedzenia, bo wszyscy w święta byliśmy chorzy, nie było imprezy imieninowej mamy i za dużo jedzenia by się zmarnowało, więc moje kochane kobiety w domu wpadły na pomysł zaopatrzenia Ani, aby nie głodowała, miała więcej czasu na naukę itd itp

A na dowód zdjęcie mojej lodówki ;P

wtorek, 1 stycznia 2013

Pizza mięsna :)

Obiecany przepis sylwestrowej pizzy :P Jedliśmy do rana, bo rodzice wcześniej zjedli kolację a pizza była olbrzymia;)
Przepis na ciasto z " Ilustrowana szkoła gotowania Kuchnia włoska krok po kroku" Ja zrobiłam z polowy porcji, a na życzenie mojego ukochanego A;* dużo mięsnych dodatków i na 1/3 ciasta pieczarka dla mnie ;)

Składniki:
Ciasto (na 1,5kg)
-1kg mąki typu 500
-18g drożdży piwnych
-1/2 litra wody (35st.C)
-15g soli

Dodatki:
-15 plasterków pepperoni
-gyros z kurczaka ( pierś i przyprawa do gyrosa, olej)
-3-4 pieczarki
-1/2 małej puszki kukurydzy
-5 plastrów szynki
-kiełbasa ( u mnie połowa laski)
-1 mała cebula
-sos pomidorowy(własnej roboty) lub koncentrat pomidorowy
-2 opakowania tartego sera żółtego lub ok 0,5kg sera w kostce
-przyprawa do pizzy

Przygotowanie:
  1. W połowie letniej wody rozpuścić drożdże, natomiast w pozostałej części rozpuścić sól.
  2. Wlać wodę do mąki i zacząć wyrabiać ciasto.
  3. Ciasto formować do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Podzielić ciasto na wiele kulek ( w moim przypadku zostawiłam w jednej).
  5. Pozostawić kulki ciasta do wyrośnięcia w hermetycznie zamkniętym pojemniku ( u mnie był bardzo duży), aż podwoja swoją objętość 4-6h wyrastania. (jak mam być szczera to jak postawiłam pojemnik przy piecu na którym gotowałam obiad to mogłam ta pizzę robić po 1-2h)
  6. W czasie jak rośnie ciasto można zetrzeć ser żółty, pokroić wędlinę, przygotować gyros, pieczarki pokrojone w plasterki podsmażyć na małej ilości masła, cebulę bardzo cieniutko pokroić w plasterki.
  7. Wyłożyć kulki ciasta na posypaną maka stolnicę, spłaszczyć je i rozciągnąć dłońmi, aż do otrzymania pożądanego kształtu. Można wyłożyć ciasto bezpośrednio w blasze do pieczenia pizzy wysmarowaną tłuszczem( można pozostawić jeszcze 20 minut do wyrośnięcia lub zaraz piec)
  8. Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, posypać 1/2 sera żółtego, a teraz dowolna kolejność reszty dodatków.
  9. Całość posypać przyprawą do pizzy i pozostałą porcją sera żółtego.
  10. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp 220st.C przez 15-18 minut.
SMACZNEGO