czwartek, 21 lutego 2013

Ryż curry

Przy wpisie z łososiem walentynkowym wspominałam o ryżu curry, który jadałam w Łodzi w chińskiej restauracji. Nie wiem czy oddałam zupełnie ten przepis, ale uprościłam go jak mogłam i umiałam:P

Składniki na 2 osoby:
torebka ryżu
curry
imbir
mała marchewka
ok 2 łyżki groszku, najlepiej ten najmniejszy


Przygotowanie:
  1. Ugotuj ryż tak w osolonej wodzie. Ryż nie może się rozgotować i nie może być też twardy. Najlepiej jak zajmuje więcej niż 3/4 torebki ale jeszcze jest sypki.
  2. Marchewkę zetrzyj na tarce z drobnym oczkiem ( choć znam przepis też z dużymi oczkami, my wolimy jakoś drobne).
  3. Do miseczki wrzuć ryż, marchewkę i odsączony groszek. Dodaj curry i imbir, dokładnie wymieszaj tak aby cały ryż był żółty.
  4. Ryż można podawać osobno w miseczkach lub tez na talerzu i nie tylko z daniami kuchni chińskiej;)
Smacznego :P

Ps. zdjęcie przy łosoś pod beszamelem (oczywiście jak tylko uda mi się wgrać) :P

niedziela, 17 lutego 2013

Prosty mus czekoladowy

Przygotowałam go wieczorem 13 lutego tak aby spokojnie schłodził się w lodówce, ale dopiero dziś wstawiam przepis.
Ostrzegam bardzo ale to bardzo słodki :P
No cóż zawsze można zastąpić czekoladę mleczną - czekoladą deserową lub gorzką, ale ja ich nie znoszę, a do gorzkiej kawy deser ten pasuje idealnie.
 U mnie na walentynkowy deser spisał się super, zjedliśmy porcję na spółkę, a drugą drugiego dnia;)

Składniki:
Kremówka u mnie ok 300ml
tabliczka czekolady (jeśli używasz gorzkiej możesz leciutko posłodzić cukrem pudrem)

Przygotowanie:
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić aby trochę przestygła ale jeszcze była lejąca.
  2. Kremówkę ubić na sztywno. Odłożyć 2 łyżki do zdobienia
  3. Do bitej śmietany dodać czekoladę i dobrze wymieszać, ja to zrobiłam na bardzo wolnych obrotach miksera.
  4. Mus przełożyć do pucharków i ozdobić bita śmietaną. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, ale już po 4h spokojnie da się go zjeść.
Smacznego :)

Ps. przykro mi ale zapomniałam zrobić zdjęcie :(

piątek, 15 lutego 2013

Łosoś pod beszamelem

Przepis znaleziony tutaj.
Mimo iż jest tam pieczarka, której mój mężczyzna nie znosi, zjadł i bardzo mu smakowało ;)
Dodałam do tego ryż curry, za którym tęskniłam od czasu wyjazdu na studia z Łodzi, gdzie jadałam go w Wooku...
Musze przyznać, że mam ochotę na więcej takich przysmaków;P od dziś częściej będę jadła łososia, tym bardziej, że Lidl i Biedronka mają ciągły dostęp w przystępnej cenie;)
Polecam do tego wino, choć my mieliśmy troszkę za słodkie ale w końcu to walentynki;)

Składniki:
płat łososia
cytryna
przyprawa do ryby
3 pieczarki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól
pieprz
parmezan

Beszamel:
mąka
masło
mleko
sól
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
  1. Filet oczyścić, opłukać, posypać przyprawą i skropić cytryną.
  2. Pieczarki pokroić w plasterki, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Zrobić beszamel. Do garnuszka włożyć masło, roztopić dodać mąkę, wymieszać i dolewać mleko, energicznie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Sos ma być gęsty. Pod koniec mieszania dodać sól i odrobinę gałki muszkatowej. Jak sos trochę przestygnie dodać do niego usmażone pieczarki.
  4. Łososia usmażyć na maśle z dodatkiem oleju.( ja użyłam tego z pieczarek, łosoś miał nietypowy posmak)
  5. Łososia przełożyć na blachę. Polać obficie gęstym beszamelem z pieczarkami. Całość posypać wiórkami świeżo startego parmezanu i zapiec w piekarniku.
Smacznego:)

czwartek, 14 lutego 2013

Sałatka z owocami i rukolą

Kilka dni szukałam przepisów na walentynki...
zdecydowałam się na sałatkę z pomarańczą, grejpfrutem i rukola jako przystawkę. 
Mnie smakowała bardzo, ale mój ukochany stwierdził, że gdzie mięso i że to dla królika;)

Składniki:
rukola
sałata
pomarańcza
grejpfrut
orzechy włoskie
kuleczki mozzarelli
cebula czerwona
pomidor

Sos:
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z pomarańczy lub cytryny
sól i pieprz

Wykonanie:
  1. Na talerz nakładamy sałaty i rukolę, kawałki pomarańczy, grejpfruta, paseczki cebuli czerwonej i kuli mozzarelli.
  2. Całość posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi.
  3. Robimy sos mieszając wszystkie składniki. Polewamy nim nasza sałatkę.
Smacznego :)

sobota, 2 lutego 2013

Sałatka brokułowa z fetą

Od kilku dni chodziła za mną sałatka brokułowa z fetą, jest banalnie prosta, zdrowa i idealna na nieoczekiwanych gości. Pamiętam jak jadłam ją pierwszy raz na sylwestrze, różyczki były bardzo małe, feta drobno pokrojona, a sosu było chyba więcej niż całej sałatki... Boże ten smak mnie chyba nigdy nie opuści.
Dalej żyję na słoikach, ale tylko obiadowo ;) czasami jak zostanie mi cos to zjem na kolację ale staram się zostawić tyle abym mogła zjeść to następnego dnia na obiad;P
Najgorsze jest to, że chodzi za mną coś, nie wiem co. Mam ochotę gotować i to na serio pomysłów mam za dużo nawet, ale jest kilka powodów dla których nic nie gotuję.
Po pierwsze, styczeń był dla mnie okropnym miesiącem i jestem od połowy praktycznie z resztą kasy na koncie na czarna godzinę:(
po drugie kto to wszystko zje
a po trzecie na serio muszę opróżnić lodówkę i zamrażarkę ;P

Składniki:
brokuły
ser feta (nie piszę ile, bo to zależy od gustu)
płatki migdałów i/lub ziarna słonecznika

sos czosnkowy:
1 opakowanie jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2-4 ząbki czosnku
sól, pieprz ewentualnie jakieś zioła


Przygotowanie:
  1. Brokuły umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Dobrze odsączyć z wody ponieważ z dużą ilością wody bardzo rozrzedzą sos (ja przygotowałam sobie brokuły dużo wcześniej i zostawiłam na sitku).
  2. Przygotować sos. Do miseczki włożyć jogurt, majonez, zmiażdżone lub bardzo drobno pokrojone ząbki czosnku i przyprawy, dobrze wymieszać.
  3. Ser feta pokroić w kostkę
  4. Do salaterki włożyć brokuły, dodać fetę i obficie polać sosem czosnkowym.  Posypać płatkami migdałowymi i/lub ziarnem słonecznika.
  5. Płatki migdałowe i ziarna słonecznika można uprażyć na patelni.
  6. Sałatkę można podać zaraz albo schłodzić jakąś godzinę w lodówce
Smacznego ;)

Ps. znowu bez zdjęcia, bo nie mogę wgrać.