niedziela, 31 marca 2013

ŻYCZENIA WIELKANOCNE


Na te piękne, zimowe święta życzę Wam wszystkim cudownego czasu w gronie rodzinnym, ponieważ w tych czasach tak mało zwracamy uwagę na te chwile z nią.
Życzę Wam zdrowia, bo dopiero wtedy dowiemy się jak je trzeba cenić, gdy je stracimy.
Uśmiechu na twarzy, ciepła w serduszku oraz jak najmniej stresu i smutków w życiu codziennym.
Pamiętajcie, że w życiu dostajemy to co dajemy innym, czasem wystarczy drobny gest jak uśmiech, a czasem brak obojętności wobec otaczającego świata.
Niech to jajko, które spożyjecie na Wielkanocne śniadanie będzie symbolem nowego życia, które pojawi się u każdego z Was ;)

sobota, 30 marca 2013

Faszerowana indyczka

Przyjechałam do domu a tu niespodzianka, rodzice mają prawdziwą wiejską indyczkę. 
Postanowiłyśmy z mamą nadziać ją, zrobić na niej rosół, a potem ją upiec. Dwa dania z jednego;)
Przyznaję się, że ucieszyłam się, że jest oskubana i muszę tylko ją nafaszerować i zeszyć.
Moja mama zrobiła farsz, ale jak to moja kuchnia wszystko na wyczucie i pomysł. Dodawałyśmy do farszu to co nam pasuje i mamy w domu;P
Indyczkę ugotowałyśmy dziś, a zjemy ja w niedzielę na obiad

Składniki:
indyk ok 4kg
podroby z tego indyka
700g mięsa mielonego z gulaszowego I
sucha bułka biała, duża
2 średnie jajka
pęczek natki pietruszki
3-4 pieczarki
2 małe cebulki
łyżka masła klarowanego
rodzynki
sól, pieprz, zioła według uznania ( u mnie zioła prowansalskie, rozmaryn i trochę tymianku)
zioła i przyprawy do natarcia mięsa
oliwa 

Dodatkowo do rosołu:
kawałek wołowiny
pół wiejskiej kury
włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka, por, liście selera opcjonalnie)
sól, vegeta lub kostka rosołowa do smaku
makaron nitki

Przygotowanie:
  1. Podroby i mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z namoczona i odciśnięta bułką. Zmielić 2 razy.
  2. Pieczarkę obrać i pokroić w drobną kostkę. 
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym wraz z pieczarką.
  4. Dodać jajka, drobno pokrojoną natkę, pieczarki z cebulą, rodzynki i zioła i przyprawy.
  5. Indyczkę dokładnie umyć i nafaszerować przygotowaną masą. 
  6. Białą nitką zszyć obie dziury (kuper i szyjkę) tak aby farsz nie wyleciał podczas gotowania. 
  7. Do wielkiego garnka (tak aby zmieścić naszą indyczkę całą w wodzie) wlać wodę i włożyć indyczkę, zagotować. Gdy woda już się zagotuje wyłączyć palnik, wyjąć indyczkę, tak aby nie rozerwać jej (polecam pomoc mężczyzny) a wodę z garnka wylać.
  8. Garnek umyć, wlać wodę, włożyć indyczkę, dodać kurę i wołowinę, obrana włoszczyznę, posolić i gotować jakieś 2godziny.
  9. Indyczkę wyjąć z wody ( czas można zmieniać, pamiętajcie że później będziemy ją piec, więc musi być ugotowana ale nie rozgotowana albo bardzo miękka), a rosół dalej gotować do miękkości mięsa.
  10. Indyczkę natrzeć ziołami i oliwą. Wstawić w naczyniu żaroodpornym (jeśli macie tak wielkie) lub w brytfannie i przykryć folią aluminiową. Piec w piecyku w temp 175stC aż skórka będzie chrupiąca a indyk ciepły.
  11. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym i surówkami.
Smacznego :)

piątek, 29 marca 2013

Faszerowane jajka - kiełbasa i szczypiorek

Danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole u mnie w domu.
Moja mama uwielbia te najprostsze połączenia, ja chętnie bym poeksperymentowała, ale jestem jedyna w te święta, powiedziała, że spróbujemy może po świętach;P

Składniki:
12 jajek średniej wielkości
30-50dag kiełbasy
pęczek drobnego szczypiorku
sól, pieprz, papryka słodka
majonez

Przygotowanie:
  1. Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie.
  2. Wystudzone jajka obrać i przekroić na pół.
  3. Żółtka i obraną ze skóry kiełbasę zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
  4. Masę doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki (można jej nie dodawać do masy, bo nią posypiemy wierzch naszych jajek). Dodać majonez i drobno posiekany szczypiorek. Dobrze wymieszać
  5. Na połówki jajek nakładamy masę, ładnie wygładzamy, smarujemy wierzch majonezem i zdobimy słodka papryką. Można jeszcze ozdobić listkiem natki pietruszki.
Smacznego:)

czwartek, 28 marca 2013

Mazurek z kajmakiem i dżemem

Mój pierwszy mazurek.
Zupełnie nie wiedziałam jak go robić, poczytałam za to kilka przepisów z internetu i stwierdziłam, ze to kruche ciasto,bardzo cienki, jakaś masa i piękne zdobienia;)
Skorzystałam ze znanego mi szybkiego przepisu na kruche ciasto kupiłam małą masę krówkową i kwaśny dżem.
Zabrałam się za niego dość późno bo ok 18 i skończyłam o północy, do tego byłam już cała zakatarzona i piekłam jeszcze chlebki dla znajomych z Bydgoszczy... No cóż zdjęcie było tak wyraźne jak ja tego dnia;P Wiem,że lepiej poczekać z jedzeniem mazurka, więc zapowiedziałam już w domu, że najwcześniej mogą go ruszyć dopiero w sobotę;)

Składniki:
na ciasto:
3 szkl mąki
1 szkl cukru ( można 3/4 szklanki cukru i cukier wanilinowy)
3 jajka
200g masła
aromat do ciasta
2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:
mała puszka masy krówkowej
kwaśny dżem, u mnie z czarnej porzeczki (mój ulubiony)
migdały, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, morele suszone, rodzynki i co jeszcze tam chcecie :)

Przygotowanie:
  1. Jajka utrzeć z cukrem.
  2. Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, wsiekać masło.
  3. Dodać masę z jajek, aromat i wyrobić ciasto.
  4. Ciasto schłodzić w lodówce ok 30 minut-1godz
  5. Rozwałkować ciasto na ok 5mm, wykroić odpowiednie wzory i piec w piecu w temp 175st.C do zarumienienia.( u mnie ok 20min ale to zależy od piecyka chyba).
  6. Ciasto wystudzić, spód posmarować dżemem, położyć wierzch i posmarować masą krówkową, ozdobić wedle uznania. Trzeba dobrze docisnąć górę aby przy krojeniu warstwy się nie rozsunęły i uważać aby nie połamać warstw;)
Smacznego :)

środa, 27 marca 2013

Orzechowiec 1



Moja mama bardzo lubi orzechowca, wcześniej robiła go z innego przepisu, ale ja go nigdy nie robiłam, więc na ten przepis poczekacie trochę, zresztą robi się go w 2 weekendy jak się nie mylę:)
Ten przepis został znaleziony przeze mnie w jakiejś gazecie jakoś w grudniu (wiem, mało precyzyjne ale nie pamiętam skąd go mam, przepisałam go tamtego dnia mamie i wysłałam mailem).
Ciasto jest bardzo dobre, słodkawe i kruche ;)

Składniki:
600g mąki
3/4szkl. cukru + 4 łyżki
2 jajka + 2 żółtka
300g margaryny
320ml mleka +3 łyżki
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru wanilinowego
200g posiekanych orzechów włoskich
1 opakowanie budyniu śmietankowego (z cukrem)
1 puszka gotowej masy krówkowej

Przygotowanie 
  1. Z mąki, 3/4szkl. cukru, jajek, żółtek, 200g pokrojonej margaryny, 3 łyżek mleka, miodu, sody i cukru wanilinowego zagnieść gładkie ciasto
  2. Ciasto podzielić na 3 części i wyłożyć do 3 blaszek o jednakowych wymiarach, resztę cukru i margaryny oraz orzechy włoskie zagotować , mieszając.
  3. Lekko przestudzoną masę orzechową równomiernie rozprowadzić na jednym z ciast e formie, placki piec kolejno po ok 15 min w temp 180st C
  4. Z reszty mleka i budyniu przygotować gęsty krem, a następnie ostudzić go, mieszając od czasu do czasu. Gdy ostygnie, budyń wyłożyć na placek.
  5. Krem budyniowy przykryć drugim ostudzonym plackiem. Następnie na jego wierzchu łyżką rozprowadzić gotową masę krówkową.
  6. Na masę krówkową wyłożyć placek z masą orzechową lekko dociskając do pozostałej części. Całość wstawić do lodówki aż stężeje.
Smacznego:)

wtorek, 26 marca 2013

Łagodna sałatka warzywna

Najprostsza, jarska, w każdym domu na stole była przynajmniej raz.
Każdy zna inna wersję, każdy przynajmniej raz ją jadł, każdy przynajmniej raz ją robił ;P
U mnie wersja dość łagodna, praktycznie wszystko gotowane z odrobina majonezu.
Specjalnie dla moich schorowanych rodziców ;P

Składniki:
4-5 marchewki
mały seler
1 pietruszka
5-6 ziemniaków
5 ogórków kwaszonych
6 jajek
majonez
sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Warzywa umyć, obrać i ugotować.
  2. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupki.
  3. Ogórki obrać ze skórki.
  4. Wszystkie przygotowane produkty pokroić w drobna kosteczkę, u mnie w domu jest zasada im drobniej tym lepiej.
  5. Doprawić sola, pieprzem. Dodać majonez i dokładnie wymieszać.
Smacznego ;)

poniedziałek, 25 marca 2013

Tartaletki z jabłkiem

Miały być ciasteczka z pistoletu ale ciasto było tak gęsto,że mi prawie rozwaliło pistolet.
Kiedyś zrobię te ciasteczka ale muszę poszukać odpowiedniego przepisu lub poprosić was o pomoc;)
Z powstałego ciasta zrobiłam tartaletki. Na szczęście miałam słoik jabłek prużonych w szafce, bo zimą dostać odpowiednie jabłka na szarlotkę to cud ;)
Przepis na ciastka to : Ciastka maślane, "strzelane" z pistoletu.

Składniki
2 szkl mąki
1 szkl cukru pudru
20 dag masła
1 jajko
1 cukier waniliowy
cynamon- ilość wedle uznania (ja daję trzy łyżeczki)
słoik jabłek prużonych  lub kwaśne jabłka

Przygotowanie
  1. Wymieszać suche składniki, wsiekać masło, dodać jajko, zagnieść. 
  2. Ciasto, jeśli jest za mokre, podsypywać mąką. 
  3. Wstawić do lodówki na 30 min. 
  4. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i uprużyć lub też wykorzystać gotową masę.
  5. Foremki do tartaletek wysmarować masłem, obsypać bułka tartą i wyłożyć ciastem, podziurkować widelcem. 1/4 ciasta zostawić
  6. Piec w 200 st.C, około 10 min do lekkiego zarumienienia ciasta.
  7. Wyjąć z piecyka ciasto, nałożyć jabłka i zrobić kratkę z pozostałego ciasta lub zetrzeć na tartce o grubych oczkach.
  8. Piec w 200st.C, około 15 minut, do zarumienienia ciasta na wierzchu.
Super smakuje z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną ;)

Smacznego ;)

niedziela, 24 marca 2013

chlebek do święconki

Dziś  postanowiłam zrobić chlebek do święconki, choć znając życie w piątek będę robiła ponownie;P
skorzystałam z przepisu zamieszczonego tutaj.
Ponieważ u mnie się nie przepada za kminkiem, ominęłam go. 
To chyba z jutrem nie mam problemów z pieczywem;P

Składniki
200g maki
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru
150g wody
1/2 łyżeczka drożdży

dodatkowo:
1 jajko
1 łyżeczka mleka
ziarna do posypania

Przygotowanie:
  1. Zmieszać wszystkie suche składniki. 
  2. Dodać wodę i wymieszać. ja skorzystałam z silikonowej szpatułki, bo do rąk kleiło sie tak bardzo, że dodałam jeszcze garść mąki.
  3. Odstawić na 2godziny do wyrośnięcia.
  4.  Po tym czasie uformować małe bochenki chleba i pozostawić do wyrośnięcia na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na około 40 minut.
  5. Chlebki naciąć i posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z  łyżką mleka, posypać ziarnami.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego;)

sobota, 16 marca 2013

Haftowanie;)

Jeśli was zastanawia dlaczego mój blog ma tak mało wpisów, to przyznaję się, bez bicia, że
* po pierwsze mi się nie chcę ani pisać ani gotować- zwalam to na przedłużającą się zimę.
*po drugie nic prawie nie gotuję, moja lodówka dalej pełna jest w słoiki :/
*nie mam czasu na gotowanie, bo wracam do domu po zajęciach, porobię coś, czasami jakaś historia choroby, czasami jakaś prezentacja i lecę na siłownię, a jak z niej wracam to doczłapuję się do łóżka i zasypiam ok 22
* ma pełno rzeczy w planach, ale jak to koniec miesiąca jestem bez kasy oraz chcę przygotować trochę rzecyz na święta a przecież nie będę wozić wszystkiego z Bydgoszczy do Szadku!!
*obiecuję jakieś wpisy w wielki piątek i sobotę, bo wtedy na pewno będę coś robiła;) a jak się uda to może już w środę wstawię przepis na mazurki :P ostrzegam, że robię pierwszy raz w życiu;)
*no u najważniejszy chyba teraz powód;P zajęłam się haftem krzyżykowym, wyszywam piękny wazon z kwiatami ale jest to dość duży obrazek ok 30x40cm i liczenie krzyżyków, braki w mulinie mnie dobijają;)

A tutaj pochwalę się swoim dziełem, które jeszcze jest gdzieś przed półmetkiem (jak nie "ćwierćmetkiem" :P)



piątek, 8 marca 2013

Tort czekoladowy z bitą śmietaną i truskawkami

Zgodnie z prośbą Patrycji upiekłam jej tort;P
Zabawy miałyśmy sporo z Zosią (pomagała mi w pracy), bo jak to ja nie tykam się biszkoptów, bo zawsze coś się w nich psuje:)
Przepis na biszkopt wzięłyśmy od mamy Zosi, krem najprostszy na świecie: kremówka, cukier i kakao, no i "zmutowane" truskawki giganty kupiłyśmy w Lidlu ;) resztę znalazła się już w domu, jakaś tam posypka, szablon do wzorków i kakao ;)
Mam nadzieję, że dziewczyny nie obrażą się za to zdjęcie ale jak na razie to jedyne zdjęcie tortu;)

BISZKOPT
5 jajek
3/4szkl mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1łyża kakao (zależy jak ciemny chcesz biszkopt)
1 łyżka octu
1 i 1/2 łyżki wody

  1. Białka ubijasz na sztywna piane.
  2. Dodajesz cukier,
  3. Dodajesz żółtka,
  4. Potem ocet z woda(woda musi być letnia).
  5. Wszystkie mąki i proszek i kakao mieszasz w miseczce i dodajesz do masy i na małych obrotach już mieszasz.
  6. Wlewasz do tortownicy (u  mnie pierwszy raz wykorzystana silikonowa forma w kształcie koła o średnicy 23cm, wypełniona praktycznie cała) i pieczesz 30minut w 175stC.
  7. Ja piekłam biszkopt dzień wcześniej, ponieważ mogłabym się nie wyrobić ze wszystkim po zajęciach:P Jak ciasto ostygnie można je pokroić na 3 części.
KREM
2 kremówki
cukier puder
kakao
  1. Ubij kremówke na sztywno.
  2. Dodaj cukier puder i odłóż trochę masy do zdobienia (jeśli ktoś chce).
  3. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Biszkopt pokroić na 3 części skropić spodnią część kawa i rumem (ja zrobiłam to w bardzo malej ilości, bo się bałam czy wszyscy lubią) na dolną warstwę wyłożyć konfitury lub dżem (u mnie morelowy) położyć kolejną warstwę przełożyć kremem położyć wierzch i całość pokryć kremem, dekoruj do woli, u mnie truskawki przekrojone na pół, biała masa kremowa, trochę kolorowych groszków i kakao przesiane na szablon.

piątek, 1 marca 2013

Krokiety z kapustą i grzybami

Ok mój blog trochę umarł:(
Przyznaję się, że nie chciało mi się go uzupełniać i nic nowego nie gotowałam, a jak nawet to nie robiłam zdjęć :(
Dziś wygrzebałam w lodówce słoiczek zachomikowanego farszu z kapusty i pieczarek.
Nie chce mi się lepić pierogów, bo mam chyba z 20 sztuk jeszcze w zamrażalniku ale naszła mnie ochota na krokiety z barszczem albo z sosem czosnkowym.
 Najprostszy sposób na coś sycącego :P
A jak masz jeszcze czerwony barszcz instant to już super posiłek na naukowy wieczór.

Składniki
Farsz z kapusty kiszonej i pieczarek (najprostszy: kapusta kiszona, pieczarki, masło, sól, pieprz)
ciasto naleśnikowe (mleko, jajko, mąka, sól, soda oczyszczona/woda gazowana)
olej
jajko
bułka tarta
2 łyżki mąki

Przygotowanie:
  1. Upiec naleśniki.
  2. Na naleśnik nałożyć gotowy farsz i zwinąć krokiet.
  3. Krokieta obtoczyć w bułce wymieszanej z mąka i jajku. Upiec na patelni z każdej strony, również po bokach.
  4. Ja podałam go z sosem czosnkowym, ale super też smakuje z czerwonym barszczem.
Smacznego :)