sobota, 20 kwietnia 2013

krem z brokułów

Witam, wiem, ze mój blog umarł ;P 
Nie będę się usprawiedliwiać, bo po prostu m i się nie chciało nic pisać nawet jeśli gotowałam;)
Dziś może coś nadrobię ale czuję, że raczej będzie to naciągane i pewnie znowu będą duże dziury za jakiś czas;)
Postanowiłam zrobić krem z brokułów, oczywiście mój mężczyzna wybrzydzał więc ugotowałam dla niego też rosół, tak więc proporcje mogą być trochę inne niż tutaj podane;) 
ah ta zieleń ;)

Składniki na 2 osoby:
brokuł średniej wielkości
0,5l rosołu
imbir, gałka muszkatołowa
sól i pieprz(ja nie dodawałam, bo rosołek był już odpowiednio doprawiony)
2 łyżki śmietany

Przygotowanie:
  1. Brokuły obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
  2. Miksujemy ugotowane brokuły blenderem.
  3. Dodajemy rosół. Dokładnie mieszamy
  4. Doprawiamy i rozlewamy do miseczek. 
  5. Każdą porcję zdobimy łyżką śmietany.
SMACZNEGO ;)

wtorek, 2 kwietnia 2013

Roladki z piersi kurczaka

U mnie w domu nazywane de volaille.
Przez wiele lat zmieniały swoje składniki, panierki, ale zawsze chętnie zjadane na niedzielny obiad;)
Prosta, szybka potrawa, zawsze możliwe dobranie składników do gustów ;)
Ps. brak zdjęcia, bo zapomniałam zrobić a już nic nie zostało;(


Składniki:
pierś z kurczaka bez skóry
ser żółty
morela suszona/śliwka kalifornijska
papryka konserwowa
masło
jajko
maka, bułka tarta
sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
olej do smażenia


  1. Pierś myjemy dokładnie i osuszamy papierowym ręcznikiem.Kroimy ją jak na filety, przyprawiamy i lekko ubijamy.
  2. Ser żółty kroimy w słupki grubości ok 1cm.
  3. Paprykę kroimy w paski ok 1 cm.
  4. Masło kroimy w paski ok 0.5 cm
  5. Na przyprawiony i rozbity filet kładziemy ser, suszoną śliwkę lub morelę, masło i paprykę. Zawijamy w rulonik.
  6. Roladki obtaczamy w jajku i mace z bułką tartą i pieczemy na patelni przewracając, aby z każdej strony się zarumieniły.
  7. Roladki są gotowe, gdy ser zacznie z nich wypływać.
Smacznego;)