niedziela, 29 września 2013

Szybki deser z malinami

Kupiłam za dużo owoców i maliny zaczęły szybko się psuć, więc musiałam zrobić coś bardzo bardzo szybko;)
Postanowiłam zrobić coś chrupiącego, ponieważ uwielbiam chrupać;P
Oczywiście byłam ograniczona, bo nie robiłam tego deseru u siebie ale wyszedł całkiem smaczny ;P


piątek, 27 września 2013

Piątkowa miruna czyli smażona ryba z surówką z kiszonej kapusty

Piątek, w wielu domach postny dzień....
U nas tez tak zawsze było, choć trochę inaczej to wygląda jak jestem w Bydgoszczy, czasami trzeba wykończyć resztę wędliny...
Tym razem strasznie miałam ochotę na surówkę z kiszonej kapusty, oczywiście jadam ją regularnie jak jestem w domu, ale pani Jadzie robi jakąś inna i juz od kilku tygodni mam ochotę sama ją wykonać;)
Ryba, surówka z kiszonej kapusty i ziemniaczki idealny obiad PRL-u jak to powiedział mój przyszły teściu;)
Ja nie przepadam za ziemniakami więc przykro mi ale u mnie będzie tylko ryba i surówka, choć mój ukochany zjadł z brązowym ryżem ;)


poniedziałek, 23 września 2013

Koktajl truskawkowo-bananowy

Kiedyś całe wakacje jadłam na śniadanie koktajl z banana, kefiru i cynamonu, potem aby mi się nie znudził dodawałam sezonowych owoców, a to truskawki, jagody a potem jakieś brzoskwinie, maliny i tak całe 90 dni;)
Do dziś mam ochotę na takiego kopa energetycznego, który trzyma mnie przez prawie cały poranek ;P
Dziś chciałam zaproponować koktajl, który tak na prawdę możemy robić cały rok ;)

Składniki na 2 porcje :
10 truskawek świeżych lub mrożonych
2 banany
kefir 400ml
cynamon

Przygotowanie:
  1. Truskawki opłucz i usuń z nich szypułki.
  2. Banany obierz ze skóry i odkrój oba końce.
  3. Do blendera włóż truskawki, połamane banany, wlej kefir i dodaj szczyptę cynamonu.
  4. Wlej do szklanek płyn i schłodź w lodówce albo od razu wypij.
Smacznego ;)

niedziela, 22 września 2013

Sałatka z zupek chińskich

Przeglądając internet natknęłam się na bardzo prosta sałatkę z zupek chińskich.
Nie przekonana do takiego dania stwierdziłam, że jak już mam to wyrzucić( jeśli mi nie zasmakuje) to przynajmniej im mniej produktów tym mniej kasy straconej;)
Ale sałatka mi bardzo smakowała, oczywiście zrobiłam ja zgodnie z przepisem.
Na sałatkę dość długo się dość długo "aż wchłonie soki z warzyw" ale jeśli zrobimy ją rano a podamy wieczorem to nie mamy się o co martwić ;)
Mam zamiar wykonać jeszcze jedną sałatkę z zupek chińskich z większą ilością produktów (tym razem przepis od Pauliny ) więc niedługo kolejny przepis na podobna sałatkę :)


Składniki:
2 zupki chińskie (jedna ostra, druga łagodna)
duża czerwona papryka
puszka kukurydzy ( u mnie mała puszeczka)
średni ogórek
sos
łyżka majonezu
łyżka jogurtu naturalnego
łyżka musztardy

Przygotowanie:
  1. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  2. Ogórka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Makaron dobrze pokruszyć i wsypać do miski.
  4. Do makaronu dodać warzywa, przyprawy z zupek i odstawić na kilka godzin aż makaron zmięknie.
  5. Przygotować sos. Majonez, jogurt i musztardę dobrze wymieszać i dodać do sałatki.
Smacznego ;)

sobota, 21 września 2013

Faszerowane warzywa (cukinia i pomidor)

Postanowiłam zrobić coś na ciepło na kolację. A że w domu mieli być goście to akurat była okazja;)
Miałam w lodówce 2 małe cukinie, dokupiłam 4 twarde pomidory i przygotowałam coś co widziałam kiedyś w "Doradcy smaku" odc 58.   Przepis zmodyfikowałam.
Przyznam się, że trzeba bardzo uważać na pomidory, bo mi kilka się "rozłożyło" ale w smaku coś nie do opisania, nawet jeśli nie lubi się cukinii...

Składniki na 8 osób:
2 cukinie
4 duże twarde pomidory
2 szalotki
1-2 ząbki czosnku
 500g mięsa mielonego
jajko
sól morska
pieprz czarny mielony (ja miałam świeżo mielony z młynka)
mielona słodka papryka
zioła prowansalskie / bazylia/ oregano (według własnych upodobań)
natka z pietruszki
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
  1. Cukinię umyj, pokrój na duże kawałki i wydrąż środek tak aby powstały miseczki.
  2. Pomidory umyj, przekrój na pół i wydrąż miąższ.
  3. Gotowe miseczki z cukinii włóż do naczynia żaroodpornego, dopraw solą i pierzem, nalej odrobinę oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180-190st C. Piecz aż będzie miękki, dodaj pomidora i piecz kilka minut.
  4. Wydrążony miąższ z cukinii i pomidora pokrój na drobne kawałki.Szalotki opłucz i drobno pokrój.
  5. Na patelnię wlej oliwę z oliwek, wrzuć szalotką. Jak ta się zeszkli dodaj warzywa. Odparuj wodę z warzyw. Zdejmij masę z ognia i ostudź ją.
  6. Do miski wrzuć mięso mielone, dodaj jajko, ostudzone warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj sól, pieprz, paprykę, zioła oraz pokrojoną drobno natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszaj.
  7. Włącz piekarnik i nastaw 
  8. Z piekarnika wyjmujemy podpieczone warzywa, faszerujemy je i układamy z powrotem w naczyniu.
  9. Podlewamy je delikatnie wodą, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy ok 15-20minut.
  10. Ja podałam z ryżem curry z marchewką (bez groszku, bo A nie lubi :P )
Smacznego ;)



środa, 18 września 2013

Ganesh na Piotrkowskiej 69

Nie pamiętam dokładnie kiedy byliśmy w Ganesh ostatni raz :(
Nasza pierwsza wizyta była w czasie juwenalii PŁ, gdy po kabaretach zgłodnieliśmy i wybraliśmy się na Pietrynę poszukać jakiegoś żarcia. 
Nie spodziewałam się, że tyle będzie ludzi i moje niezdecydowanie osiągnie szczytu... 
Przeszliśmy Piotrkowską od Placu Wolności do prawie samej Piłsudskiego ;) ale w końcu wróciliśmy posłuchać trochę koncertu w Lizard Kingu, a że naprzeciwko jest Ganesh, to tam usiedliśmy...
Nigdy nic nie jadłam z takiej kuchni, więc stwierdziłam, że sławne curry z kurczakiem będzie ok.
A zamówił oczywiście coś najbardziej ostrego co się dało, ale też z kurczakiem ;)
Ale wróćmy do tego wypadu. 
Tym razem zamówiłam kurczaka w sosie Masala z plackiem Naan, A wziął chyba baraninę curry z ryżem ;)
Ja całkiem zadowolona ze swojego wyboru, pamiętajcie, że dopiero poznaję ta kuchnię i do tego w warunkach polskich restauracji...
A narzekał na baraninę, no cóż wydaje mi się, że to specyficzne mięso. Ja ją bardzo lubię i ta była całkiem ciekawie doprawiona, jak to A stwierdził, "nie śmierdziała mokrą wełną" ;)
A tutaj zdjęcie naszego stolika;)


Restauracje chętnie odwiedzę jeszcze raz, choć obsługa mogłaby się trochę bardziej starać. Pani nie do końca wiedziała jak mi doradzić, gdy poprosiłam ją o coś charakterystycznego dla tej kuchni, ponieważ dopiero zaczynam przygodę z tymi smakami, Dopiero jak określiłam, że nie chcę nic bardzo ostrego i chce mięso, nie serki to jakoś sobie poradziła ;) Za to przy pierwszej wizycie kelnerka była oschła ale nie chamska..
Wystrój całkiem fajny, super klimat plus podawanie dań w tych fajnych miseczkach ;)
Całość oceniam na 9/10.

Polecam odwiedzić samemu i się przekonać.Strona tutaj.

Szybka tarta z serkiem mascarpone

Dzisiaj miałam wyjechać z domu na kilka dni, oczywiście rodzice jak to oni narzekali, że znowu jadę do swojego chłopaka i będę tam siedzieć kilka dni..
"Przecież nie wypada..." te słowa doprowadzają mnie do szału!!
Ale chcąc załagodzić sytuacje zrobiłam ciasto, w sumie to 2, jedno dla rodziców, drugie dla mnie i A;)
Ponieważ nie miałam za dużo czasu, bo na 17 musiałam oddać auto do lakiernika a na zegarku wybijała już 17 i przede mną milion zadań, musiałam pokombinować...
Kupiłam masło, herbatniki, mascarpone i dżem... wyszło coś bardzo ciekawego...
No oczywiście miał być dżem z kiwi, był zupełnie inny, bo nie zauważyłam w sklepie, ze odłożyłam nie ten co potrzeba i dokupiłam 4 kiwi...


Składniki:
opakowanie herbatników pełnoziarnistych (250g)
125g masła
500g serca mascarpone
cukier waniliowy
1/2 słoiczka dżemu z czerwonych i czarnych porzeczek
2-3 kiwi
kawałek czekolady

Przygotowanie:
  1. Herbatniki pokrusz bardzo drobno.
  2. Rozpuść masło i dodaj herbatniki, dokładnie wymieszaj.
  3. Formę do tarty wyłóż masą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  4. W misce wymieszaj serek z cukrem waniliowym.
  5. Kiwi obierz i pokrój w kostkę dość drobną.
  6. Na gotowy spód posmaruj dżemem i wysyp na to kawałki kiwi.
  7. Następnie wyłóż krem z serca mascarpone i zetrzyj na tarce czekoladę zdobiąc górę.
  8. Włóż do lodówki na ok 30 minut.
Super smakuje z kawą gorzką jak to stwierdził mój chłopak ale jak dla mnie ciasto było słodkie ale kawę i tak jak zwykle posłodziłam;)

Smacznego ;)

poniedziałek, 16 września 2013

Zupa szczawiowa

Złe wspomnienia z dzieciństwa, nie znosiłam tej zupy...
Jak jeszcze mi się przypomni jak mama zmuszała mnie do jedzenia jej z makaronem, o bleeee... z jajkiem jeszcze jakoś przejdzie, ale i tak dziękuję ;)
Teraz jakoś już ją zjadam, choć wolę pomidorową, ogórkową i wiele wiele innych...
Szybka w przygotowaniu, całkiem smaczna z jajkiem, a do tego moja mama ją uwielbia;)
Przygotowuje się na klasycznym wywarze z mięsa i warzyw.

Składniki:
włoszczyzna
kostka na zupę (np od schabu, bądź kawałek wołowiny)
sól, pieprz
słoiczek przecieru ze szczawiu
śmietana 18% do zaprawienia
jajko ugotowane na twardo na każdą osobę

Przygotowanie:
  1. Przygotuj wywar. Mięso umyj i włóż do garnka z zimna, osoloną wodą, dodaj włoszczyznę. Gotuj do czasu uzyskania wywaru (ok 1h).
  2. Z garnka wyjmij mięso i warzywa, a wywar przecedź.
  3. Przecier ze słoiczka przecedź przez sitko do wywaru. Dopraw sola i pieprzem jeśli masz ochotę.
  4. Zagotuj. Zapraw śmietaną i podawaj z ugotowanym jajkiem na twardo podzielonym na ćwiartki.
Smacznego ;)

sobota, 14 września 2013

Tort szwarcwaldzki (Czarny las)

Dziś kończę ćwierć wieku;)
Postanowiłam, że przygotuję tort na kolacje z rodzicami, bo imprezę dla znajomych organizowałam już w lipcu wraz z moimi imieninami;)
Zawsze chciałam spróbować upiec ten tort, jakoś nie pamiętam aby jadłam go gdzieś u kogoś, wiec nie umiem powiedzieć czy wyszedł mi taki prawdziwy czy jakiś "inny" ;)
Mój brat mieszkał kiedyś w Czarnym lesie, więc miałam nadzieję, że przynajmniej on mi określi czy to tak powinno smakować;)
Co do przepisu jest on z 39 numeru "Dekoracji ciast". Ciasto na 2 formy o średnicy 20 cm.
Biszkopt był strasznie dziwnym wynalazkiem jak na to ciasto, ale był to biszkopt ponieważ standardowo mi opadł;)

Składniki:
ciasto
3 łyżki kakao w proszku
5 łyżek wrzątku
225g masła
225g cukru
225g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub 7-8 kropli aromatu waniliowego

nadzienie:
400 g wiśni w syropie
łyżeczkę mąki kukurydzianej
łyzkę wody
4 łyżki wiśniówki
450ml śmietany kremówki 36%
100g startej na tarce gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do temp 180 st C. posmaruj tłuszczem formy i wyłóż ich dno papierem do pieczenia, przyciętym do odpowiedniego kształtu.
  2.  W małej misce wymieszaj kakao z wrzątkiem an gładka masę.
  3. Włóż pozostałe składniki do dużej miski i wymieszaj na gładką masę a następnie dodaj kakao z wodą.(mi to wyszły okruszki, więc się przeraziłam, dodałam kakao z woda i już ugniotłam to ręcznie, powstała masa jakby na kruche ciasto ale nie przejmujcie się wyrośnie jak biszkopt).
  4.  Nałóż masę do formy, wyrównaj wierzchnia warstwę. Piecz 20-25 minut, aż ciasto wyrośnie i stanie się sprężyste w dotyku. Pozostaw je w formie przez 5 minut, a potem odwróć je na kratki i poczekaj, aż całkiem ostygnie. (jeżeli chcesz upiec jeden biszkopt i go przekroić to czas pieczenia się wydłuży).
  5. Aby wykonać nadzienie, odsącz wiśnie. odłóż 6 łyżek syropu i 8 wiśni na potem. Pozostałe owoce przekrój na pół.
  6. Podgrzej syrop w rondelku. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z wodą i dodaj do syropu. Poczekaj, aż składniki się zagotują. Mieszaj 1-2 minuty, aby mieszanka zgęstniała. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj jedną łyżkę wiśniówki i odstaw.
  7. Przekrój ciasto w poziomie na pół i spryskaj każdy krążek ciasta pozostałą wiśniówką.
  8. Ubij śmietanę na sztywną pianę. Posmaruj nią pierwszy krążek ciasta, obłóż połówkami wiśni i spryskaj syropem. Przykryj całość drugim krążkiem i ten także posmaruj śmietaną, dodaj wiśnie , likier i przykryj górna warstwą ciasta.
  9. Pozostałą śmietaną posmaruj boki i wierzchnią warstwę ciasta. Przy użyciu szpatuły nałóż wiórki czekoladowe na całą powierzchnię ciasta. Udekoruj wierzch całymi wiśniami i posyp jeszcze czekoladowymi wiórkami.
Smacznego ;)

wtorek, 10 września 2013

Pierś z kurczaka z sosem kurkowym

Sos z kurek tak mi smakował, że musiałam go jeszcze raz zrobić, a że niedługo wracam do Szadku, akurat siedzę w Bydgoszczy i zakuwam do egzaminu poprawkowego, to może zjem coś fajnego;)
Pierś z kurczaka uwielbiam pod każdą postacią, choć ostatnio skłaniam się ku piersi z indyka. 
Lepszy smak, zdrowsza, droższa ;) z tym ostatnim żartuje, ale tyle się naczytałam o hodowli, karmieniu itd, że nie do końca mam ochotę je kupować...
Mój tata nie trawi nic z kurczaka oprócz piersi choć i one jakoś coraz mniej mu smakują ;( 
Za to swojska kura na rosół w niedzielę oczywiście, ogryzie do ostatniego włókna przy kości ;)


Składniki
na sos - tutaj
pierś z kurczaka
sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka,  bazylia
jajko
bułka tarta
1 łyżka mąki
olej do smażenia

surówka z sałaty, pomidora, marchewki i natki z sosem koperkowo-ziołowym

Przygotowanie:
  1. Przygotuj sos wg przepisu.
  2. Pierś z kurczaka umyj, osusz i oczyść z błonek. przekrój ją na 2 kotlety.
  3. Wymieszaj wszystkie przyprawy i nasmaruj nimi mięso po czym rozbij je tłuczkiem. (proponuję przykryć mięso folią spożywczą lub włożyć je do małej foliówki, wtedy nie będzie się rozpryskiwało na boki).
  4. Jajko rozbij. Bułkę tarta mieszaj z mąką i wysyp na talerz.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Panieruj mięso i usmaż, po czym wyjmij na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Przygotuj surówkę. Sałatę umyj, odsącz i poszarp na kawałki. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. pomidora pokrój w cienkie plasterki. Natkę opłucz, osusz i pokrój. Wymieszaj składniki, polej sosem koperkowo-ziołowym.
  7. Mięso polej sosem kurkowym i podawaj z surówką.
Smacznego ;)

sobota, 7 września 2013

Dżem z cukinii

Kto to słyszał o dżemie z cukinii??
Jak warzywo może być przetworzone na dżem?
Nie wierzyła aż nie spróbowałam, a tak mi przypadło do gustu, że zaraz zrobiłam naleśniki z tym cudem ;)
Przyznam się, że chyba bym się nie podjęła zrobienia go, bo utarcie ręczne 5kg cukinii na tarce męczy ;P
Ale zawsze są roboty kuchenne, tarki elektryczne;) Cuda techniki pomocne nowoczesnej pani domu ;)
Ja zrobiłam połowę porcji w wersji cytrynowej a połowę w pomarańczowej... 



Składniki:
5kg cukinii startej na grubych oczkach
4 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
1 kg cukru
 5 łyżeczek kwasku cytrynowego
aromat cytrynowy lub pomarańczowy

Przygotowanie:
  1. Cukinię obrać, wydrążyć nasiona i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  2. Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier,galaretki ,kwasek i olejek.
  3. Całość smażyć jeszcze 30 minut.
  4. Nakładać do słoików i szybko zakręcać.Odstawiać do góry dnem. 
  5. Słoiczki wystudzone sprawdzić czy się nie otwierają i zanieść do spiżarki.

Smacznego ;)

piątek, 6 września 2013

Cukiniowe ananasiki

Dostałyśmy wielką 3,5kg cukinię z mamą od znajomego...
Nigdy nic nie robiłyśmy z cukinii. 
Ja wiem, że można ja faszerować ale nie gdy jest takich rozmiarów...
Na szczęście bratowa mojej mamy przyszła nam z pomocą i podarowała przepis na cukiniowe ananasiki, które można powiedzieć, że znikają szybciej niż prawdziwe ananasy ;)
Jest to słodkie, małe i szybko znika, bo przygotowanie tego nie jest już tak szybkie ze względu na oczekiwanie...
Cukiniowe ananasiki można jeść same lub stosować do ciast zamiast ananasa ;) 
Ja już zjadłam 3 słoiczki i stwierdziłam, że oszczędzam bo mam tylko 8 jeszcze, albo zabiorę się za kolejną partię ;)


Składniki:
3 kg obranej i pokrojonej w kostkę cukinii, bez pestek
2 litry wody
3-5 łyżeczek kwasku cytrynowego ( 3 wystarczą)
2 cukry waniliowe(lub 1 duży)
1 kg cukru

Przygotowanie:
  1. Obierz cukinie, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  2. Zagotuj 2 litry wody z kwaskiem i zalej nimi cukinie. Odstaw na 12 godzin.
  3. Przecedź cukinię. Wodę zagotuj, dodaj cukier i cukry waniliowe, wymieszaj aż cukier się rozpuści. 
  4. Wrzuć cukinię i gotuj ok 10-15 minut, aż stanie się ona szklista (nie umiem tego inaczej wytłumaczyć).
  5. Cukinie nakładaj do wyparzonych słoiczków, dolej syrop, zakręć i odstaw do góry dnem.
  6. Jak słoiczki wystygną sprawdź czy wszystkie weki "trzymają" i zanieś je do spiżarki.
Smacznego;)

środa, 4 września 2013

Sos kurkowy

Tak zachwycona przepisem Pauliny postanowiłam go wypróbować.
Jak to ja za pierwszym razem zawsze postępuję zgodnie z przepisem choć z małymi modyfikacjami w ilości ;P
Nie robiłam tego sosu ze 100% składników, kupiłam tylko 200g kurek więc musiałam jakoś to przeliczyć no i smakowo mniej posoliłam a więcej popieprzyłam. 
Tak smakuje moim domownikom ;P




Składniki:
200g kurek
1-2 łyżki masła
mała cebulka
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka gęstej śmietany
100 ml kremówki 30%
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny

Przygotowanie:
  1. Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  3. Na dużej patelni roztopić masło, zeszklić cebulkę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
  4. Wrzucić na patelnię kurki i smażyć je na średnim ogniu. Grzybki zaczną puszczać wodę, ale nie należy jej zlewać! Po ok. 5 minutach dodać kremówkę i gęstą śmietanę. Posypać częścią natki, wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje).
  5. Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić sos do smaku solą, pieprzem.Posypać resztą natki pietruszki.
Smacznego ;)

wtorek, 3 września 2013

Borówka czerwona z gruszką

Dodatek do mięs, jedzony jak dżem, używany do ciast zamiast konfitury...
Wiele zastosowań ma ten mały słoiczek;)
Okres na borówkę czerwoną to akurat koniec wakacji, u nas zaprzyjaźnione panie przynoszą nam wiadereczka 3-8 litrowe, bo nie chcą zdradzić gdzie mają swoje miejsca do ich zbierania...
Robimy w wakacje ok 20-30 słoiczków tych borówek czyli przetwarzamy ok 20litrów owoców.
Ja w sumie nie przepadam za tym rarytasem. Do mięs wolę żurawinę, do ciast smażone wiśnie a z dżemów wolę zwykłe dżemy truskawkowe, poziomkowe lub ostatnio dżem z cukinii;P
Ale zawożę kilka słoiczków koleżanką ze studiów i sama zjadam może ze 2 ;)


Składniki na ok 12 słoiczków 250ml:
ok 6 litrów borówki czerwonej (bez liści, warto przejrzeć ja przed gotowaniem)
1-2 kg cukru (zależy jak słodką chcecie)
3 żel fixy ( ja kupuję takie na 1kg owoców i 300-500g cukru)
2-3 kg twardej gruszki (najlepiej takiej na której zęby by się połamało;P)

Przygotowanie:
  1. Borówkę przebrać, odrzucić niedojrzała i popsutą oraz liście i gałązki. Umyć na sitku i wrzucać do wielkiego garnka.
  2. Borówkę smażymy ok 1,5-2 godzin ciągle mieszając. Jeśli się przepali przelewamy do innego garnka. Nie szorować przypalonego garnka.
  3. Obieramy gruszki i kroimy w większe kawałki (ósemki to max).
  4. Dodajemy cukier i gruszki, chwile gotujemy, aż gruszki zmiękną ale nie mogą się rozpaść, mają być w całości. 
  5. Dodajemy żel fixy i gotujemy jeszcze ok 10 minut. 
  6. Borówkę z gruszką można przełożyć jeszcze ciepłą do słoiczków albo poczekać, aż trochę ostygnie.
  7. Słoiczki zakręcamy i wstawiamy do garnka wysłanego czystą ściereczką. Zalewamy słoiki zimna wodą 1-2cm poniżej zakrętki i zagotowujemy. Słoiczki muszą gotować się ok 3-5 minut.
  8. Wyjmujemy słoiczki z garnka, odstawiamy na drewniana deskę i czekamy, aż ostygną. Zimne już opisujemy datą produkcji (rok) i zanosimy do spiżarki.

Smacznego ;)