poniedziałek, 30 grudnia 2013

Ciasteczka (mocno) imbirowe

Kolejny przepis z warsztatów Agaty, na których był mój ukochany A;)
W wersji oryginalnej są strasznie słodkie, moje (chyba jak zawsze) maja w sobie mniej cukru...
Na imprezie rodzinnej za to zrobiły tak wielką furorę, że musiałam dołożyć dodatkową porcję, którą chciałam dotrzymać do sylwestra;)
Muszę się przyznać, że największy problem miałam z kupnem kandyzowanego imbiru... Byłam już tak załamana, że chciałam kupić korzeń i sama go kandyzować ;)
Małe miasteczka nie pomagają w nietypowych zakupach, ale na szczęście dostałam go w jednym małym warzywniaku ;)
Na zdjęciu mała paczuszka prezentowa dla gości, ciasto z pistoletu i ciasteczko imbirowe;)


niedziela, 29 grudnia 2013

Makowiec na kruchym cieście

Jak pisałam poprzednio u mnie w domu robi się 2 rodzaje makowca, drożdżowy i na kruchym cieście...
W większości przepisów wykorzystuję jeden sprawdzony przepis na ciasto kruche i tak będzie tym razem.
Tym razem również korzystałam z gotowej masy makowej, przez własne lenistwo i szybkość przygotowania;)
Moja mama już kilka lat kupuje masę makową w puszce, bo nie ma siły sama jej przygotowywać, a ja zazwyczaj dość późno przyjeżdżam przed Wigilią...
Zawsze rozbawia mnie tekst "Ale kup mi ta czerwona, nie niebieska, bo ona jest naszprycowana aromatami!!"



sobota, 28 grudnia 2013

Makowiec mojej mamy czyli ten drożdżowy

W tym roku spóźnione przepisy, dodam tylko ciasta, a resztę zdjęć potraw zachowam na przyszły rok ;)
Od czasu jak moja mama wypatrzyła ten przepis w jednej z gazet plotkarskich (nie pamiętam czy to było Party, Show czy coś jeszcze innego) na Wigilię szykowane są 2 rodzaje makowca...
Jeden ten mój ukochany, którego przepis podam w kolejnym poście oraz ten drożdżowy...
W tym roku ja miałam wiele śmiechu z nim, bo nie dosyć, że nikomu nie chciało się kręcić maku i trzeba było zaopatrzyć się w puszki z masą makową, to jeszcze drożdże nie chciały wyrosnąć i czekałyśmy chyba ze 3h na nie ;P
W tym czasie ja się oczywiście zabrałam za robienie swoich na kruchym cieście...







piątek, 27 grudnia 2013

Lukier królewski

Zrobić idealny lukier też trzeba umieć:)
Tak zawsze mawiał mój znajomy cukiernik. Wzięłam sobie jego słowa do serca i postanowiłam poszukać takiego idealnego, gęstego lukru, który nie spłynie za szybko, da się nakładać szprycą jak i tworzyć chaotyczne wzorki lejąc go z łyżeczki...
Przepis wzięty z "Dekoracji ciast".



czwartek, 26 grudnia 2013

Makuszek

O cieście tym usłyszałam przy okazji warsztatów Agaty i chyba zawsze będzie mi się kojarzyć z jej mamą;)
Zawsze miałam problem co zrobić z białkami, które pozostają mi po pieczeniu np. ciasta drożdżowego, a teraz mam super przepis w którym zużywam je wszystkie;) 

 

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Czekoladowo-chałwowa rozkosz czyli deser (jeszcze) bez nazwy

Dziś czas na mój kolejny autorski przepis...
Mogłabym powiedzieć, że zrobiłam go na szybciocha z tego co miałam w domu ale skłamałabym, bo specjalnie kupowałam chałwę i serek z ziarnami wanilii ;)
Deser jak to deser jest słodki, ale nie aż tak jak myślałam, że będzie....

niedziela, 15 grudnia 2013

Likier kukułkowy

Pierwszy z 2 które chcę zrobić ;)
Przepisy ostatnio biorę z tej strony :)
Likier jest delikatny i kukułkowy, czekam jeszcze aż on dojdzie, bo musi w ciemności postać tydzień, ale już mam ochotę się nim delektować...
Mam nadzieję, że gościom zasmakuje, w końcu drugi dzień Świąt to impreza urodzinowo-imieninowa mojej mamy...
Mam nadzieję, że niedługo wrzucę kolejne przepisy na bloga ;)




sobota, 14 grudnia 2013

Likier czekoladowy

Dziś dzień alkoholizowania się;)
Właśnie skończyłam robić likier na czwartkową Wigilię grupową, nasza ostatnia więc trzeba to jakoś uczcić;)
Przepis prosty, szybki i cudowny pod względem, że nie trzeba czekać tylko zaraz po wystygnięciu można zabierać się za konsumpcję;)
Przepis z tej strony.
Ja zamiast niesłodzonego mleka kondensowanego i cukru użyłam słodzonego;)



piątek, 13 grudnia 2013

Korzenne muffinki Agaty

Co wynieśliśmy z moim mężczyzna z Warsztatów Kuchni Agaty?
Babeczki i ciasteczka;)
Mam nadzieję, że Agata nie pogniewa się na mnie, że podzielę się z wami jej przepisem;)
Babeczki są słodkie, mokre i kontrastują ze słonym kremem, za którym ja osobiście nie przepadam ale muffinki są bardzo smaczne ;)
Jeżeli ktoś jak ja nie przepada za słonymi kremami może użyć serka mascarpone zamiast słonego serka;)


czwartek, 12 grudnia 2013

List do Świętego Mikołaja..

Ta tradycja u  mnie w domu nigdy chyba nie gościła...
Albo mówiłam rodzicom co chcę dostać (tak jest do teraz) albo zabierali mnie do sklepu wybierałam sobie prezent ( to jak byłam już starsza) albo kupowali ciuchy i zabawki ;)
No bo kto nie dostał swetra od rodziców, ups Mikołaja, pod choinką :)
W tym roku chętnie napiszę listę co bym chciała dostać, choć kupienie mi jakiegoś świątecznego kubka, książki kucharskiej (której jeszcze nie mam), świeczki, herbaty z herbaciarni lub butelki dobrego wina zawsze jest dobrym rozwiązaniem w moim przypadku;)
Lista jest też bardziej ogólnikowa, z kilkoma wyjątkami i składa się z tylko 10 punktów, a resztę można wymyślać samemu;)

Miękkie pierniczki czyli pierniczki Tereza

Od kilu lat poluję na przepis pierniczków, które są miękkie zaraz po upieczeniu, nie należę do osób cierpliwych po prostu ;)
Przepisu szukałam dla mamy mojego chłopaka, bo ona nie lubi moich twardych "zębołamaczy" ;)
W tym roku chyba odkryłam ideał dla moich znajomych, ale oczywiście nadal zbyt twarde dla niej...
W przyszłym roku zrobię jej chyba katarzynki!!!
Zrobiłam już chyba z 10kg tych pierniczków a jeszcze przede mną kolejne 2kg (ok.1 porcja) plus pieczenie tych moich twardszych ale za to bardzo cienkich -> przepis tutaj :)
Aha i przepis wzięłam z tej strony, za co bardzo dziękuję autorce i niech mi wybaczy, że skopiowałam dokładnie przepis ;)



wtorek, 10 grudnia 2013

Łosoś pod pierzynką

Uwielbiam jak mój mężczyzna przyjeżdża do mnie w odwiedziny, mamy mieszkanie tylko dla siebie, zero rodziców i problemów, przynajmniej przez te 2 dni;)
Możecie się śmiać ale dla mnie to cudowny czas...
Czasami już 2 tygodnie wcześniej zaczynam szukać przepisów, co ugotować, upiec tak aby jemu smakowało ;)
Zupełnie jak zakochana nastolatka;) Wszystko dla niego ;P
Chciałam zrobić kurczaka tikka masala, ale po uzgodnieniach z A zdecydowaliśmy się na łososia...
Jak to u mnie bywa lubię wypróbowywać nowe przepisy jak tylko mam okazję i nie mogłam przygotować moich standardowych przepisów...
Po przeszukaniu internetu stwierdziłam, że wypróbuję Łososia pod pierzynką Magdy Gessler...
Skończyło się na wzorowaniu na jej przepisie, mam nadzieję, że wam zasmakuje tak jak nam;)

czwartek, 5 grudnia 2013

Grejpfrut w karmelu czyli owoce na gorąco

Kiedyś zobaczyłam w jakimś filmie jak kobieta zajada się na śniadanie grejpfrutem z karmelową "skorupką".
Pozazdrościłam jej, bo ja albo spijałam świeżo wyciśnięty sok albo wyjadałam miąższ łyżeczką z środka bez dodatku cukru ;)
Pomyślałam sobie, że przecież to nie jest takie trudne...
Kupiłam grejpfruta, posypałam cukrem, zapiekłam i już zajadałam się tym cudem, nawet dziecko  ( z pomocą rodzica) dałoby radę;)


środa, 4 grudnia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami

To chyba najwyższa pora zacząć zajmować się przepisami świątecznymi ;)
Dziś postanowiłam podzielić się z wami moim przepisem na pierogi, w sumie to przepis mojej mamy, który ja wykorzystuję do zrobienia ciasta, a sama na milion sposobów wykonuję nadzienie, ale co w rodzinie to chyba mogę napisać moje;)
Jeżeli nie macie grzybów świeżych lub mrożonych albo i suszonych (choć z nich korzystam tylko na wigilię) możecie użyć pieczarki, farsz wtedy będzie troszkę łagodniejszy i popularniejszy ;)
Pierogi takie oczywiście nie mogą obyć się bez kapusty kiszonej, najlepiej tej własnej roboty ;)
Ja zajadam się już nimi kilka dni ;)