Naszła mnie ochota na domowy makaron, choć w sklepach mamy ich do wyboru tonę ;)
Skorzystałam z przepisu z "Ilustrowana Szkoła Gotowania Kuchnia Włoska krok po kroku"...
Schemat jest prosty na 100g mąki używamy 1 jajka i ok 1 ml oliwy z oliwek.
Ja przygotowałam dość sporo tego makaronu, bo z 1kg wychodzi ok 1,6kg ciasta..
Poza tym pożałowałam, że nie mam maszynki do robienia makaronu i wszystko robiłam ręcznie, od rozwałkowania po krojenie ;)
Chcąc uzyskać idealne ciasto, nie należy używać zbyt dużej ilości mąki, lecz często odwracać je w trakcie wałkowania: częste ruchy sprawiają, że ciasto szybciej obeschnie.
Podczas cięcia makaronowych krążków przesuwać ostrze noża w przód - wykonując proste ciecie, ryzykuje się spłaszczeniem ciasta, które później mogłoby się już nie rozwinąć.