Przygotowałam go wieczorem 13 lutego tak aby spokojnie schłodził się w lodówce, ale dopiero dziś wstawiam przepis.
Ostrzegam bardzo ale to bardzo słodki :P
No cóż zawsze można zastąpić czekoladę mleczną - czekoladą deserową lub gorzką, ale ja ich nie znoszę, a do gorzkiej kawy deser ten pasuje idealnie.
U mnie na walentynkowy deser spisał się super, zjedliśmy porcję na spółkę, a drugą drugiego dnia;)
Składniki:
Kremówka u mnie ok 300ml
tabliczka czekolady (jeśli używasz gorzkiej możesz leciutko posłodzić cukrem pudrem)
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić aby trochę przestygła ale jeszcze była lejąca.
- Kremówkę ubić na sztywno. Odłożyć 2 łyżki do zdobienia
- Do bitej śmietany dodać czekoladę i dobrze wymieszać, ja to zrobiłam na bardzo wolnych obrotach miksera.
- Mus przełożyć do pucharków i ozdobić bita śmietaną. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, ale już po 4h spokojnie da się go zjeść.
Ps. przykro mi ale zapomniałam zrobić zdjęcie :(
uwielbiam mus czekoladowy:) polecam dodać z dwie łyżeczki żelatyny:)
OdpowiedzUsuń