U mnie w domu nazywane de volaille.
Przez wiele lat zmieniały swoje składniki, panierki, ale zawsze chętnie zjadane na niedzielny obiad;)
Prosta, szybka potrawa, zawsze możliwe dobranie składników do gustów ;)
Ps. brak zdjęcia, bo zapomniałam zrobić a już nic nie zostało;(
Ps. brak zdjęcia, bo zapomniałam zrobić a już nic nie zostało;(
Składniki:
pierś z kurczaka bez skóry
ser żółty
morela suszona/śliwka kalifornijska
papryka konserwowa
masło
jajko
maka, bułka tarta
sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
olej do smażenia
- Pierś myjemy dokładnie i osuszamy papierowym ręcznikiem.Kroimy ją jak na filety, przyprawiamy i lekko ubijamy.
- Ser żółty kroimy w słupki grubości ok 1cm.
- Paprykę kroimy w paski ok 1 cm.
- Masło kroimy w paski ok 0.5 cm
- Na przyprawiony i rozbity filet kładziemy ser, suszoną śliwkę lub morelę, masło i paprykę. Zawijamy w rulonik.
- Roladki obtaczamy w jajku i mace z bułką tartą i pieczemy na patelni przewracając, aby z każdej strony się zarumieniły.
- Roladki są gotowe, gdy ser zacznie z nich wypływać.
Smacznego;)
też robię czasem takie na obiad:) bardzo fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuń