Dziś 1 maja ;P nie chciało mi się nic dużego robić na śniadanie, a w lodówce były 2 opakowania ciasta francuskiego, którym zbliżał się termin ważności ;)
Skończyło się na wielkich kwadratach z ciasta francuskiego wypełnionych pomidorami i mozzarella ;P
Ja najadłam się jednym, a zrobiłam chyba 6;)
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
2 pomidory
1 kulka mozzarelli
zioła prowansalskie, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Pomidora myjemy, kroimy w plasterki.
- Mozzarelle odsączamy i też kroimy w 6 plasterków.
- Jedno z ciast francuskich wyjmujemy z opakowania i rozkładamy na blacie. Na nim układamy po plasterku mozzarelli i pomidory, posypujemy ziołami, solą i pieprzem.
- Przykrywamy to druga porcją ciasta i dociskamy pomiędzy naszym "farszem".
- Kroimy na kwadraty i brzegi łączymy dociskając ciasto widelcem.
- Pieczemy ok 10-15 minut w piecyku ok 200st C.
bardzo fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuń