Przepis podpatrzony u Krzysia i Alika ;)
Czy wam tez się zdarza, że zostają wam ziemniaki z obiadu i nie ma co z nimi zrobić??
Ja często robię kotlety ziemniaczane;P przepis prosty, trochę brudzenia, a ile smakowitego jedzenia;)
ziemniaki (ok 0,5kg)
1-2 jajka (zależy od wielkości)
mąka (ok 3-5 łyżek)
sól, pieprz
zioła prowansalskie
papryka
bułka tarta
olej
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę.
- Do ziemniaków dodać jako i mąkę, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, papryką. Dokładnie wymieszać. Ciasto ma konsystencję dość kleista i mimo dodawania maki nie będzie lepiej a za to będą smakować bardziej jak jakieś kluski jeśli przesadzimy z mąką. Zdarza mi się dodać i 7 łyżek mąki ale to już w ekstremalnych wypadkach, kiedy ciasto wręcz się leje a nie klei.
- Uformować kotleta obtoczyć w bułce tartej i smażyć po 2 min na każdej stronie aż się zarumienią.
na słodko takich kotletów to jeszcze nie jadłam:) chyba będę musiała spróbować:)
OdpowiedzUsuń