Jak oglądam to zdjęcie to śmieje się, że jest tak nie profesjonalne, że mogłaby się nim pochwalić któraś z naszych babć;)
Ale oszukany słodki bigos to tak naprawdę kapusta pekińska z pieczarką i kiełbasą;)
Przepis dostałam od mojego kuzyna, podobno pochodzi z domu jego pierwszej żony;)
Nie jest pracochłonny i wymaga na początku dużego garnka, ale smak wynagradza trudy ;)
Składniki:
kapusta pekińska (średnia lub duża)
3-4 cebule małe
0,5 kg pieczarek
ok 0,5-1 kg kiełbasy ( a to już zależy od tego jak mięsny lubicie)
2 słoiczki sosu meksykańskiego
olej ok 2 łyżek
Przygotowanie:
- Kiełbasę i cebulę kroimy w półplasterki.
- Kapustę szatkujemy. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki.
- Na patelni podgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy kiełbasę z cebulą.
- W dużym garnku podgrzewamy resztę oleju i wrzucamy kapustę i pieczarki. Smażymy aż kapusta zmniejszy swoją objętość do około połowy.
- Dodajemy do kapusty i pieczarek kiełbasę i cebule. Mieszamy.
- Dodajemy sos meksykański, doprowadzamy do zagotowania ciągle mieszając.
- Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz