środa, 9 stycznia 2013

Sos pomidorowy

Własnej roboty sos pomidorowy do pizzy lub makaronu.. Mniam ;P
Kiedyś kupowałam koncentrat teraz staram się robić własny i choć czasem oszukuję z przepisem(zimą), bo nie zawsze mogę dostać pomidory San Marzano albo pomidory nie będące w 99% chemią, to i tak wychodzi całkiem niezły;) Zastanawiam się czy mogę go wekować. Spróbuję następnym razem jak mi będzie potrzebny ;P
A oto przepis :P oczywiście z "ilustrowana szkoła gotowania Kuchnia Włoska krok po kroku"

Składniki:
1kg pomidorów San Marzano
100 ml oliwy z oliwek extra vergine
60g marchewki
50g cebuli
40g łodygi selera naciowego
1 ząbek czosnku
10g bazylii
sol i biały pieprz

Przygotowanie:
  1. Zanurzyć pomidory we wrzącej wodzie na 10sekund, następnie przełożyć je do wody z lodem.
  2. Zdjąć skórkę z pomidorów, usunąć z nich nasiona i pokroić w kawałeczki, Podgrzać oliwę w pojemnym rondlu.
  3. Pokroić drobno marchewkę, selera oraz cebulę i wrzucić je do rondla
  4. Dodać także obrany ząbek czosnku i podrumienić.
  5. Wyjąć czosnek, dodać pomidory i dobrze wymieszać
  6. Dodać dobrze opłukaną i drobno pokrojoną bazylię i przyprawy. Gotować przez około 1godzinę.
Ok jeśli nie ma szans na zrobienie takiego sosu to wystarczy kupić ok 350g konserwowych pomidorów bez skórki, dodać 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, dużą ilość oliwy z oliwek (spokojnie 100ml wlać), bazylię  i szczyptę soli. Chwilę pogotować i gotowe :P

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz