Własnej roboty sos pomidorowy do pizzy lub makaronu.. Mniam ;P
Kiedyś kupowałam koncentrat teraz staram się robić własny i choć czasem oszukuję z przepisem(zimą), bo nie zawsze mogę dostać pomidory San Marzano albo pomidory nie będące w 99% chemią, to i tak wychodzi całkiem niezły;) Zastanawiam się czy mogę go wekować. Spróbuję następnym razem jak mi będzie potrzebny ;P
A oto przepis :P oczywiście z "ilustrowana szkoła gotowania Kuchnia Włoska krok po kroku"
Składniki:
1kg pomidorów San Marzano
100 ml oliwy z oliwek extra vergine
60g marchewki
50g cebuli
40g łodygi selera naciowego
1 ząbek czosnku
10g bazylii
sol i biały pieprz
Przygotowanie:
- Zanurzyć pomidory we wrzącej wodzie na 10sekund, następnie przełożyć je do wody z lodem.
- Zdjąć skórkę z pomidorów, usunąć z nich nasiona i pokroić w kawałeczki, Podgrzać oliwę w pojemnym rondlu.
- Pokroić drobno marchewkę, selera oraz cebulę i wrzucić je do rondla
- Dodać także obrany ząbek czosnku i podrumienić.
- Wyjąć czosnek, dodać pomidory i dobrze wymieszać
- Dodać dobrze opłukaną i drobno pokrojoną bazylię i przyprawy. Gotować przez około 1godzinę.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz