Druga część o tym jak przygotować warzywa, prosto z mojej ulubionej książki ;)
ty razem będzie szpinak jaki trochę więcej o ziemniakach:P
Ziemniaki
- odciąć końcówki ziemniaków
- obrać ziemniaka za pomocą obieraka
- w zależności od dania można kroić ziemniaka na różne sposoby: w niezbyt cienkie plastry, w bardzo cienkie plastry, lub w julienne czyli cienki paseczki ( no inie zapominajmy o ćwiartkach, grubszych paseczkach na frytki itd)
- do ziemniaków pokrojonych w julienne można dodać trochę koncentratu pomidorowego lub czernidło mątwy (???!!!???-mój komentarz), aby ziemniaki zabarwiły się przed smażeniem.
- ziemniaki delikatnie oskrobane nożem, idealne do gotowania
- ziemniaki pokrojone w kostkę, najlepsze na potrawę ratatouille
- ziemniaki pokrojone w słupki, idealne do smażenia
- ziemniaki pokrojone w paseczki (julienne), dobre do smażenia oraz do dekoracji gotowych dań
- ziemniaki pokrojone w cienkie plastry, optymalne do smażenia na chipsy lub na ziemniaczane zapiekanki
- wymyć paprykę, następnie przekroić ją na pól, usuną nasiona oraz wewnętrzne włokna
- pokroić paprykę na cienkie paski ostrym, lekko zakrzywionym nożykiem
- wymyć paprykę, a następnie umieścić na na blasze do pieczenia i delikatnie polać niewielką ilością oliwy
- zapiekać w temperaturze 180st.C do kiedy na powierzchni skóry nie zaczną tworzyć się pęcherze. Wyjąć paprykę z piekarnika i włożyć ją bezpośrednio do papierowej torebki, aby się "wypociła".
- po ostygnięciu papryki, usunąć ogonek wraz z gniazdem nasiennym. Pokroić paprykę na kawałkii zdjąć z niej skórę.
- zamoczyć rzodkiewkę w zimnej wodzie, żeby stały się bardziej chrupiące
- przekroić rzodkiewki na pół, a każdą połówkę na cienkie plasterki. Usunąć korzonek, natomiast plasterki rzodkiewki wykorzystać do przygotowania sałatki.
- używając rzodkiewki jako dekoracji należy cała główkę ponacinać nożykiem na wiele cząstek (nie przecinając do końca)- spokojnie też tego do końca nie rozumiem nawet patrząc się na rysunek;)
- przeciąć dynię na pół na desce do krojenia
- za pomocą łyżki usunąć wewnętrzne ziarna dyni
- pokroić dynię na plasterki, a następnie zdjąc skórę lekko zakrzywionym nożem
- chcąc zapobiec wyślizgiwaniu się dyni podczas krojenia, należy pamiętać o podłożeniu pod deskę wilgotnej ściereczki, która ją unieruchomi. Można także zmiękczyć przekrojoną na pół dynię, wkładając ja na krótko do piekarnika, w ten sposób łatwiej usunąć z niej skórę.
- wypłukać szpinak i odciąć jego najtwardszą końcową część
- oderwać liście od łodygi i zachować same liście
- ugotować liście na parze w specjalnym koszyczku (sitku?) przez około 10 minut lub w wodzie przez 5 minut. odcisnąć je dobrze przed spożyciem
- odciąć dolną część warzywa
- oberwać licie kapusty, usuwając te najtwardsze, zewnętrzne
- wypłukać liście i wyciąć z nich środkowa łodygę. Parzyć liście przez około 30 sekund we wrzącej, osolonej wodzie, aby delikatnie je zmiękczyć.
- propozycja podania: przygotować nadzienie zgodnie z upodobaniami na bazie twarożku, parmezanu i przypraw, a następnie zawinąć je w liście i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 15 minut
- wymyć cukinię i odciąć nożem jej końcówki. Przekroić ją wzdłuż na pól i usunąć środkową część z nasionami. Podzielić każdą połówkę na 3 części, a następnie pokroić w kawałki
- przygotowując nadziane cukinie, należy najpierw pokroić je na 3 części o cylindrycznym kształcie, po czym parzyć przez 3 minuty. Następnie wydrążyć ze środka miąższ i wypełnić wybranym nadzieniem za pomocą szprycy bądź rękawa do wyciskania masy. Zapiekać w piekarniku przez 10 minut w temp 160st.C
- za pomocą noża odciąć kwiat od cukinii
- otworzyć delikatnie kwiat, uważajac, aby go nie zniszczyć. Usunąć wewnętrzny słupek
- kwiaty dyni smakuje wyśmienicie zanurzone w cieście z mąki i wody, smażone z nadzieniem przygotowanym na bazie twarożku lub mozzarelli i sardeli.
- przeciąć na pół łodygi karczochów i obrać z liści, usuwając te najtwardsze, zewnętrzne. Za pomocą noża do warzyw oczyścić wierzchnią warstwę łodygi
- przeciąć karczochy wzdłuż, na pół i wykroić nożem ich środek. W przypadku zaiaru spożywania karczochów na surowo, pokroić je w cienkie plasterki
- chcąc przygotować karczochy nadziane, po ich oczyszczeniu z zewnętrznych liści i po skróceniu łodygi, wydrążyć ich środek za pomocą specjalnej wydrążarki do warzyw, uważając,a by nie przeciąc karczochów
- wymyć pomidory i usunąć ogonki. Wykonać na pomidorach delikatne nacięcie w kształcie krzyża, po czym spażyć je we wrzącej, osolonej wodzie
- wyjąć pomidory z wody łyżką cedzakową i przęłożć je do wody z lodem
- pociąć pomidory na ćwiartki, zdjąć z nich skórę za pomocą noża, a następnie pokroić je w cienkie paseczki lub do wyboru, w kostkę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz