poniedziałek, 14 stycznia 2013

Warzywa.. jak? od której strony? co począć? część 2

Druga część o tym jak przygotować warzywa, prosto z mojej ulubionej książki ;)
ty razem będzie szpinak jaki trochę więcej o ziemniakach:P


Ziemniaki
  1. odciąć końcówki ziemniaków
  2. obrać ziemniaka za pomocą obieraka
  3. w zależności od dania można kroić ziemniaka na różne sposoby: w niezbyt cienkie plastry, w bardzo cienkie plastry, lub w julienne czyli cienki paseczki ( no inie zapominajmy o ćwiartkach, grubszych paseczkach na frytki itd)
  4. do ziemniaków pokrojonych w julienne można dodać trochę koncentratu pomidorowego lub czernidło mątwy (???!!!???-mój komentarz), aby ziemniaki zabarwiły się przed smażeniem.
Sposoby krojenia ziemniakow
  1. ziemniaki delikatnie oskrobane nożem, idealne do gotowania
  2. ziemniaki pokrojone w kostkę, najlepsze na potrawę ratatouille
  3. ziemniaki pokrojone w słupki, idealne do smażenia
  4. ziemniaki pokrojone w paseczki (julienne), dobre do smażenia oraz do dekoracji gotowych dań
  5. ziemniaki pokrojone w cienkie plastry, optymalne do smażenia na chipsy lub na ziemniaczane zapiekanki 
Papryka
  1. wymyć paprykę, następnie przekroić ją na pól, usuną nasiona oraz wewnętrzne włokna
  2. pokroić paprykę na cienkie paski ostrym, lekko zakrzywionym nożykiem
Sposoby obierania papryki ze skóry
  1. wymyć paprykę, a następnie umieścić na na blasze do pieczenia i delikatnie polać niewielką ilością oliwy 
  2. zapiekać w temperaturze 180st.C do kiedy na powierzchni skóry nie zaczną tworzyć się pęcherze. Wyjąć paprykę z piekarnika i włożyć ją bezpośrednio do papierowej torebki, aby się "wypociła".
  3. po ostygnięciu papryki, usunąć ogonek wraz z gniazdem nasiennym. Pokroić paprykę na kawałkii zdjąć z niej skórę.
Rzodkiewka
  1. zamoczyć rzodkiewkę w zimnej wodzie, żeby stały się bardziej chrupiące
  2. przekroić rzodkiewki na pół, a każdą połówkę na cienkie plasterki. Usunąć korzonek, natomiast plasterki rzodkiewki wykorzystać do przygotowania sałatki.
  3. używając rzodkiewki jako dekoracji należy cała główkę ponacinać nożykiem na wiele cząstek (nie przecinając do końca)- spokojnie też tego do końca nie rozumiem nawet patrząc się na rysunek;)
Dynia
  1. przeciąć dynię na pół na desce do krojenia
  2. za pomocą łyżki usunąć wewnętrzne ziarna dyni
  3. pokroić dynię na plasterki, a następnie zdjąc skórę lekko zakrzywionym nożem
  4. chcąc zapobiec wyślizgiwaniu się dyni podczas krojenia, należy pamiętać o podłożeniu pod deskę wilgotnej ściereczki, która ją unieruchomi. Można także zmiękczyć przekrojoną na pół dynię, wkładając ja na krótko do piekarnika, w ten sposób łatwiej usunąć z niej skórę.
Szpinak
  1. wypłukać szpinak i odciąć jego najtwardszą końcową część
  2. oderwać liście od łodygi i zachować same liście
  3. ugotować liście na parze w specjalnym koszyczku (sitku?) przez około 10 minut lub w wodzie przez 5 minut. odcisnąć je dobrze przed spożyciem
Kapusta włoska
  1. odciąć dolną część warzywa
  2. oberwać licie kapusty, usuwając te najtwardsze, zewnętrzne
  3. wypłukać liście i wyciąć z nich środkowa łodygę. Parzyć liście przez około 30 sekund we wrzącej, osolonej wodzie, aby delikatnie je zmiękczyć.
    1. propozycja podania: przygotować nadzienie zgodnie z upodobaniami na bazie twarożku, parmezanu i przypraw, a następnie zawinąć je w liście i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 15 minut
Cukinia
  1. wymyć cukinię i odciąć nożem jej końcówki. Przekroić ją wzdłuż na pól i usunąć środkową część z nasionami. Podzielić każdą połówkę na 3 części, a następnie pokroić w kawałki
  2. przygotowując nadziane cukinie, należy najpierw pokroić je na 3 części o cylindrycznym kształcie, po czym parzyć przez 3 minuty. Następnie wydrążyć ze środka miąższ i wypełnić wybranym nadzieniem za pomocą szprycy bądź rękawa do wyciskania masy. Zapiekać w piekarniku przez 10 minut w temp 160st.C
 Kwiaty cukinii
  1. za pomocą noża odciąć kwiat od cukinii
  2. otworzyć delikatnie kwiat, uważajac, aby go nie zniszczyć. Usunąć wewnętrzny słupek
  3. kwiaty dyni smakuje wyśmienicie zanurzone w cieście z mąki i wody, smażone z nadzieniem przygotowanym na bazie twarożku lub mozzarelli i sardeli.
Karczochy
  1. przeciąć na pół łodygi karczochów i obrać z liści, usuwając te najtwardsze, zewnętrzne. Za pomocą noża do warzyw oczyścić wierzchnią warstwę łodygi
  2. przeciąć karczochy wzdłuż, na pół i wykroić nożem ich środek.  W przypadku zaiaru spożywania karczochów na surowo, pokroić je w cienkie plasterki
  3.  chcąc przygotować karczochy nadziane, po ich oczyszczeniu z zewnętrznych liści i po skróceniu łodygi, wydrążyć ich środek za pomocą specjalnej wydrążarki do warzyw, uważając,a by nie przeciąc karczochów
Pomidory
  1. wymyć pomidory i usunąć ogonki. Wykonać na pomidorach delikatne nacięcie w kształcie krzyża, po czym spażyć je we wrzącej, osolonej wodzie
  2. wyjąć pomidory z wody łyżką cedzakową i przęłożć je do wody z lodem
  3. pociąć pomidory na ćwiartki, zdjąć z nich skórę  za pomocą noża, a następnie pokroić je w cienkie paseczki lub do wyboru, w kostkę .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz