Sos z kurek tak mi smakował, że musiałam go jeszcze raz zrobić, a że niedługo wracam do Szadku, akurat siedzę w Bydgoszczy i zakuwam do egzaminu poprawkowego, to może zjem coś fajnego;)
Pierś z kurczaka uwielbiam pod każdą postacią, choć ostatnio skłaniam się ku piersi z indyka.
Lepszy smak, zdrowsza, droższa ;) z tym ostatnim żartuje, ale tyle się naczytałam o hodowli, karmieniu itd, że nie do końca mam ochotę je kupować...
Mój tata nie trawi nic z kurczaka oprócz piersi choć i one jakoś coraz mniej mu smakują ;(
Za to swojska kura na rosół w niedzielę oczywiście, ogryzie do ostatniego włókna przy kości ;)
Składniki
na sos - tutaj
pierś z kurczaka
sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, bazylia
jajko
bułka tarta
1 łyżka mąki
olej do smażenia
surówka z sałaty, pomidora, marchewki i natki z sosem koperkowo-ziołowym
Przygotowanie:
- Przygotuj sos wg przepisu.
- Pierś z kurczaka umyj, osusz i oczyść z błonek. przekrój ją na 2 kotlety.
- Wymieszaj wszystkie przyprawy i nasmaruj nimi mięso po czym rozbij je tłuczkiem. (proponuję przykryć mięso folią spożywczą lub włożyć je do małej foliówki, wtedy nie będzie się rozpryskiwało na boki).
- Jajko rozbij. Bułkę tarta mieszaj z mąką i wysyp na talerz.
- Na patelni rozgrzej olej. Panieruj mięso i usmaż, po czym wyjmij na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Przygotuj surówkę. Sałatę umyj, odsącz i poszarp na kawałki. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. pomidora pokrój w cienkie plasterki. Natkę opłucz, osusz i pokrój. Wymieszaj składniki, polej sosem koperkowo-ziołowym.
- Mięso polej sosem kurkowym i podawaj z surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz