Przepis z Dekoracji ciast, nie pytajcie o numer bo nie podam;P nie mam gazet przy sobie, mam tylko swój zeszycik z przepisanymi przepisami;)
W formie stokrotki z Ale pychota.
Określiłabym to ciasto jako bardzo cytrynowe ze względu na ilość cytryn zużytych...
Słodyczy nadaje lukier...
U mnie w domu dla wszystkich super ciasto, ale za słodkie z polewą, choć zrobiłam jej połowę...
ciasto
115g cukru
115g miękkiego masła
4 jajka
180g zmielonych midgałów
4 łyżki (ok. 30g) maku
starta skórka i sok z 2 cytryn
125g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
syrop cytrynowy
100g cukru
6 łyżek soku z cytryny
polewa cytrynowa
225g cukru pudru
starta skórka i sok z 1 cytryny
kandyzowana skórka cytrynowa
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temp.180st.C. Nasmaruj formę tłuszczem i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszaj masło z cukrem na kremową masę. Dodaj po 1 jajku.
- Dodaj zmielone migdały, mak, skórkę z cytryny oraz sok. Wymieszaj.
- Przesiej mąkę. proszek do pieczenia i sól do miski z masą i wymieszaj.
- przelej masę do formy i piecz ok 40min.
- Aby przygotować syrop w rondelku podgrzej sok z cukrem. Mieszaj aż cukier się rozpuści a syrop zrobi się przejrzysty.
- Ciepłe ciasto ponakłuwaj wykałaczką i polej syropem.
- Aby przygotować polewę: przesiej cukier puder do miski, dodaj skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj na gładka masę.
- Kiedy ciasto niemal wystygnie umieść je na talerzu, na którym zamierzasz je podać i przy użyciu szpatuły posmaruj je polewą cytrynową. Na koniec posyp je kandyzowaną skórką cytrynową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz