sobota, 17 sierpnia 2013

Ciasto Cytrynowe z makiem

Przepis z Dekoracji ciast, nie pytajcie o numer bo nie podam;P nie mam gazet przy sobie, mam tylko swój zeszycik z przepisanymi przepisami;) 
W formie stokrotki z Ale pychota.
Określiłabym to ciasto jako bardzo cytrynowe ze względu na ilość cytryn zużytych...
Słodyczy nadaje lukier...
U mnie w domu dla wszystkich super ciasto, ale za słodkie z polewą, choć zrobiłam jej połowę...


Składniki na tortownicę 20cm średnicy:
ciasto
115g cukru
115g miękkiego masła
4 jajka
180g zmielonych midgałów
4 łyżki (ok. 30g) maku
starta skórka i sok z 2 cytryn
125g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
syrop cytrynowy
100g cukru
6 łyżek soku z cytryny
polewa cytrynowa
225g cukru pudru
starta skórka i sok z 1 cytryny
kandyzowana skórka cytrynowa

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do temp.180st.C. Nasmaruj formę tłuszczem i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj masło z cukrem na kremową masę. Dodaj po 1 jajku.
  3. Dodaj zmielone migdały, mak, skórkę z cytryny oraz sok. Wymieszaj.
  4. Przesiej mąkę. proszek do pieczenia i sól do miski z masą i wymieszaj.
  5. przelej masę do formy i piecz ok 40min.
  6. Aby przygotować syrop w rondelku podgrzej sok z cukrem. Mieszaj aż cukier się rozpuści a syrop zrobi się przejrzysty.
  7. Ciepłe ciasto ponakłuwaj wykałaczką i polej syropem.
  8. Aby przygotować polewę: przesiej cukier puder do miski, dodaj skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj na gładka masę.
  9. Kiedy ciasto niemal wystygnie umieść je na talerzu, na którym zamierzasz je podać i przy użyciu szpatuły posmaruj je polewą cytrynową. Na koniec posyp je kandyzowaną skórką cytrynową.
Smacznego;P


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz