Pamiętam jak z mamą robiłyśmy ogórki konserwowe, kiszone w słoikach, kiszone na przecier ogórkowy...
Chodziłyśmy do ogródka, wykopać chrzan, urwać koper itd itp
Teraz z powodu wkładania max 10-12 słoiczków 0,5l ogórków konserwowych wykorzystujemy gotową przyprawę do ogórków konserwowych, którą można dostać w sklepach...
Może i nie jest to super po babcinemu ale my tak robimy i żyjemy, a nawet nam to smakuje ;)
W końcu to te same przyprawy tylko suszone;)
Składniki na ok 6-8 słoiczków 0,5l
2 kg ogórków (mniejszych)
2-3 przyprawy do ogórków konserowych
na zalewę (proporcja)
1 litr wody /1łyżkę cukru/1 łyżkę soli/ 1/3 szkl. octu
Przygotowanie:
- Dobrze wymyj i wygotuj słoiczki i wieczka. Odstaw do ostygnięcia i osuszenia.
- Umyj dobrze ogórki. Wszystkie przyprawy wsyp do miseczki i zamieszaj.
- Na spód słoiczka wsyp łyżkę przyprawy, włóż ogórki.
- Przygotuj zalewę mieszając wszystkie składniki. Cukier i sól powinny się rozpuścić.
- Zalej słoiczki z ogórkami zalewą i dobrze zakręć zakrętką.
- Do dużego garnka włóż na spód czystą ściereczkę, ustaw słoiki i zalej zimną wodą do poziomu poniżej zakrętek. Zagotuj.Słoiki powinny się gotować ok 3-5 minut.
- Wyjmij weki z garnka i ustaw na drewnianej desce, poczekaj az ostygną i ustaw w spiżarce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz