sobota, 31 sierpnia 2013

Ciasto z jogurtów greckich na biszkoptach

Ciasto upieczone przez panią Jadzie, podobno znalezione w internecie....
Ciasto bez mąki, bardzo puszyste i delikatne...
Nie należy do ciast tanich, ale ja ostatnio robię tylko te ciasta drogie;)
Polecam wypróbować i pochwalić się jak smakowało ;)


Składniki:
 30dkg biszkoptów (na spód)
3 jogurty greckie 400ml
2 szkl. cukru pudru (lub 1 szkl zwykłego cukru)
3 budynie cytrynowe (na 0,5l mleka)
2 cukry waniliowe
10 jaj
3/4 szkl. oleju

Przygotowanie:
  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Ubić pianę z białek.
  3. W misce utrzeć żółtka z cukrem pudrem na gładką masę.
  4. Dodać budyń, olej i jogurty. Dokładnie wymieszać.
  5. Wlać masę do ubitej piany i delikatnie połączyć. Można dodać do masy pokrojoną w kostkę i odsączona brzoskwinię z puszki.
  6. Na spód blachy ułożyć biszkopty i zalać je masą.
  7. Piec ok 70 minut w temp ok 175st.C
  8. Ciasto wyjąć z piecyka i w formie zostawić aby ostygło. Można posypać cukrem pudrem.
  9. Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz