Kolejny przepis z Dekoracji ciast ;P
Brownie - amerykańskie ciasto.. hmmm... Jak dla mnie najlepsze do kawy ;)
Dwa lata temu robiłam swoje pierwsze brownie, dla mojej mamy był to zakalec i nie do przyjęcia ciasto aby zanieść lekarzom do jedzenia...
Tak więc zjadłam je z ciotką Emilką i Karolą na spółkę ;) nam bardzo smakowało ;P
Tym razem bardziej czekoladowe brownie, jak dla mnie w przepisie jest za dużo kakao, bo ciasto w smaku aż "bije" swoim smakiem...
Składniki:
200g gorzkiej czekolady
250g masła
300g brązowego cukru
4 lekko ubite jajka
75g mąki pszennej tortowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao ( proponuje łyżeczki)
100g drobno posiekanych orzechów pekan, włoskich lub laskowych
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temp 190st.C. Natłuść formę 23x23cm i wyłóż ja papierem.
- Połam czekoladę i roztop w kąpieli wodnej. Ostudź.
- Utrzyj masło z cukrem na gładką i kremową masę, dodaj jajka i roztopiona czekoladę.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, kakao i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaj.
- Piecz 25-30 minut lub do momentu, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku
- Zanim udekorujesz, włóż je na godzinę do lodówki.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz