wtorek, 28 stycznia 2014

Babka z ricottą i truskawkami

Dziś spóźniony przepis na babkę z ricottą i truskawkami :P
Przepis ponownie z kuchniaagaty.pl tylko z mała zamianą malin na truskawki :P
Na zajęciach smakował moim znajomym, więc może wykonam jeszcze nowy przepis połączenia ricotty i cytryny, bo akurat bardzo smakują mi ciasta cytrusowe;)


Składniki:
1 i 3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
100g masła
1 szkl serka riccotta
1 i 1/2 szkl cukru
3 jajka
1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub kilka kropel aromatu
1/2 szkl malin lub truskawek (mogą być mrożone)

Przygotowanie:
  1. Masło zmiksuj z ricottą, cukrem i solą.
  2. Dodaj po 1 jajku na zmianę z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
  3. Dodaj aromat i dokładnie wymieszaj.
  4. Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Na wierzchu ułóż owoce.
  6. Piecz w temt 180 st. C przez ok 60  minut.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz