Dziś spóźniony przepis na babkę z ricottą i truskawkami :P
Przepis ponownie z kuchniaagaty.pl tylko z mała zamianą malin na truskawki :P
Na zajęciach smakował moim znajomym, więc może wykonam jeszcze nowy przepis połączenia ricotty i cytryny, bo akurat bardzo smakują mi ciasta cytrusowe;)
Składniki:
1 i 3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
100g masła
1 szkl serka riccotta
1 i 1/2 szkl cukru
3 jajka
1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub kilka kropel aromatu
1/2 szkl malin lub truskawek (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
- Masło zmiksuj z ricottą, cukrem i solą.
- Dodaj po 1 jajku na zmianę z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj aromat i dokładnie wymieszaj.
- Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułóż owoce.
- Piecz w temt 180 st. C przez ok 60 minut.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz