środa, 1 stycznia 2014

Tort migdałowo-miodowy z suszoną figą i żurawiną

Torcik imieninowy mojej mamy, pieczony w pierwszy dzień świąt, zjadany w drugi ;)
Bardzo karmelowy, słodki i inny.. to chyba najlepsze określenie dla tego ciasta....
Nie jest to typowy tort z kremem, nie jest to typowy tort ;)
Smakuje trochę jak keks z masą karmelowa z migdałami, ale jest bardzo wilgotny i można go zrobić nawet na 2-3 dni przed podaniem.

Składniki:
ciasto
100g miękkiego masła
50g cukru trzcinowego
50g miodu
3 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
200g mąki pszennej
50g zmielonych migdałów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g suszonych fig i żurawiny
karmelizowane migdały
100g masła
80g cukru trzcinowego
100g miodu
25ml kwaśnej śmietany (2 łyżki)
200g posiekanych migdałów
2 szczypty cynamonu ( 1 łyżeczka)
szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Masło ucieramy z cukrem i miodem, stopniowo dodajemy jajka oraz mąkę zmieszaną ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
  2. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę.
  3. Figi kroimy, żurawinę kroimy i moczymy w ciepłej wodzie, następnie odsączamy i osuszamy. 
  4. Pokrojone figi mieszamy z żurawiną, prószymy delikatnie mąką i dorzucamy do ciasta. 
  5. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 21 cm. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25-30 minut.
  6. Masło na karmelizowane migdały rozpuszczamy w garnku, następnie wsypujemy cukier trzcinowy oraz dodajemy miód.
  7. Gdy masa stanie się płynna, dodajemy posiekane migdały, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu oraz dwie łyżki kwaśnej śmietany.
  8. Doprowadzamy do zagotowania, po czym gotujemy jeszcze około 20-30 sekund.
  9. Po upływie 25-30 minut pieczenia delikatnie wyciągamy tortownicę i równomiernie wykładamy na ciasto karmelizowane migdały.
  10. Podwyższamy temperaturę w piekarniku do 190°C i ponownie pieczemy ciasto przez 15-20 minut, aż migdały nabiorą ciemnozłotego koloru.
  11. Ciasto wyjmujemy z tortownicy i usuwamy delikatnie papier do pieczenia.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz