Torcik imieninowy mojej mamy, pieczony w pierwszy dzień świąt, zjadany w drugi ;)
Bardzo karmelowy, słodki i inny.. to chyba najlepsze określenie dla tego ciasta....
Nie jest to typowy tort z kremem, nie jest to typowy tort ;)
Smakuje trochę jak keks z masą karmelowa z migdałami, ale jest bardzo wilgotny i można go zrobić nawet na 2-3 dni przed podaniem.
ciasto
100g miękkiego masła
50g cukru trzcinowego
50g miodu
3 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
200g mąki pszennej
50g zmielonych migdałów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g suszonych fig i żurawiny
karmelizowane migdały
100g masła
80g cukru trzcinowego
100g miodu
25ml kwaśnej śmietany (2 łyżki)
200g posiekanych migdałów
2 szczypty cynamonu ( 1 łyżeczka)
szczypta soli
Przygotowanie:
- Masło ucieramy z cukrem i miodem, stopniowo dodajemy jajka oraz mąkę zmieszaną ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
- Następnie dodajemy kwaśną śmietanę.
- Figi kroimy, żurawinę kroimy i moczymy w ciepłej wodzie, następnie odsączamy i osuszamy.
- Pokrojone figi mieszamy z żurawiną, prószymy delikatnie mąką i dorzucamy do ciasta.
- Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 21 cm. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25-30 minut.
- Masło na karmelizowane migdały rozpuszczamy w garnku, następnie wsypujemy cukier trzcinowy oraz dodajemy miód.
- Gdy masa stanie się płynna, dodajemy posiekane migdały, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu oraz dwie łyżki kwaśnej śmietany.
- Doprowadzamy do zagotowania, po czym gotujemy jeszcze około 20-30 sekund.
- Po upływie 25-30 minut pieczenia delikatnie wyciągamy tortownicę i równomiernie wykładamy na ciasto karmelizowane migdały.
- Podwyższamy temperaturę w piekarniku do 190°C i ponownie pieczemy ciasto przez 15-20 minut, aż migdały nabiorą ciemnozłotego koloru.
- Ciasto wyjmujemy z tortownicy i usuwamy delikatnie papier do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz