sobota, 4 stycznia 2014

Lekki keks angielski

Nie wiem jak u was, ale na moim stole nie może zabraknąć w święta keksu ;)
Już drugi rok keks robi u nas Pani Jadzia, więc mój musiał poczeka aż pierwszy się skończy ;)
Przepis pochodzi z "Dekoracji ciast" z małą modyfikacją, zamiast jednych rodzinek dałam skórki kandyzowanej (mieszanki do keksa), bo została nam z poprzednich ;)
Ciasto to można przerobić na muffinki. Wystarczy skrócić czas pieczenia do 15-25 minut.



Składniki:
225g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
175g masła
175g cukru
2 jajka
pomarańcza
225g rodzynek
110g rodzynek sułtańskich (ja dałam skórkę kandyzowaną)
jabłko
50g posiekanych orzechów włoskich
110g wiśni kandyzowanych

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180st. C. Natłuść formę do pieczenia.
  2. Przesiej mąkę, sodę i przyprawę korzenną do dużej miski.
  3. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem na lekką, puszystą masę.
  4. Żeby masa się nie ścięła, dodawaj do niej po 1 jajku i po łyżce mąki.
  5. Kidy wbijesz jajka, dosyp pozostałą mąkę i dokładnie wymieszaj składniki.
  6. Zetrzyj drobno skórkę pomarańczy i dodaj ją do masy razem z rodzynkami, skórką kandyzowaną i kandyzowaną wiśnią pokrojoną na kawałki..
  7. Obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach jabłko i dodaj je do masy razem z orzechami.
  8. Przelej ciasto do formy i wyrównaj wierzch łyżką.
  9. Piecz 75-90 minut.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz