Kolejne danie z tzw wymyślonych z resztek;)
Jeśli chodzi o te resztki to bardziej odmrożenie piersi i szukanie nowego smaku ;)
Kurczak jest soczysty i powiem szczerze, że po wypróbowaniu tego z patelni i z pieca wolę z patelni na odrobinie oliwy ;)
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2-3 łyżki jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
1 łyżeczka (z tzw. czubata) słodkiej papryki
sól, pieprz
rozmaryn
olej ( w wersji na patelnię i do grzanek)
bułka lub bagietka
Przygotowanie:
- Pierś opłukać, oczyścić z błony i pokroić na mniejsze kawałki.
- Przygotować marynatę: jogurt wymieszać z sola pieprzem, papryką i rozmaryn.
- Włożyć mięso do marynaty, wymieszać, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. (ja zostawiłam na całą noc).
- Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim mięso lub włożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200st. C i piec ok 10-15 minut.
- Na reszcie oleju usmażyć grzanki z bułki lub bagietki i podać z ciepła piersią..
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz