Z gruszek, które dostałam od koleżanki zostały mi 2, ale za to miałam kilka jabłek w lodówce...
Bardzo lubię ryż z prużonymi jabłkami zapiekany z łyżką śmietany, więc postanowiłam trochę poeksperymentować i zmienić smak typowego zapiekanego ryżu z jabłkiem poprzez dodanie gruszki.
Składniki:
5 jabłek
2 gruszki
2 łyżki cukru(można dodać więcej lub nie dodawać wcale)
1 łyżeczka cynamonu + do posypania
torebka ryżu
mleko
cukier waniliowy
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj na mleku z dodatkiem cukru waniliowego i solą al dente według przepisu.
- Jabłka i gruszki umyj, osusz i obierz. Pokrój w kostkę lub małe kawałki i wrzuć do garnka z cukrem.
- Owoce próż na małym ogniu aż zmiękną ale zachowają jeszcze swoją konsystencję. Doda cynamon.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż połową ryżu.
- Na ryz wyłóż połowę owoców, przykryj je ryżem i na wierzch ułóż pozostałe owoce.
- Całość posyp cynamonem i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180st C na ok 20 minut.
- Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz