czwartek, 7 listopada 2013

Słodki bigos

Jak oglądam to zdjęcie to śmieje się, że jest tak nie profesjonalne, że mogłaby się nim pochwalić któraś z naszych babć;)
Ale oszukany słodki bigos to tak naprawdę kapusta pekińska z pieczarką i kiełbasą;)
Przepis dostałam od mojego kuzyna, podobno pochodzi z domu jego pierwszej żony;)
Nie jest pracochłonny i wymaga na początku dużego garnka, ale smak wynagradza trudy ;)





Składniki:
kapusta pekińska (średnia lub duża)
3-4 cebule małe
0,5 kg pieczarek
ok 0,5-1 kg kiełbasy ( a to już zależy od tego jak mięsny lubicie)
2 słoiczki sosu meksykańskiego
olej ok 2 łyżek

Przygotowanie:
  1. Kiełbasę i cebulę kroimy w półplasterki.
  2. Kapustę szatkujemy. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki.
  3. Na patelni podgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy kiełbasę z cebulą.
  4. W dużym garnku podgrzewamy resztę oleju i wrzucamy kapustę i pieczarki. Smażymy aż kapusta zmniejszy swoją objętość do około połowy.
  5. Dodajemy do kapusty i pieczarek kiełbasę i cebule. Mieszamy.
  6. Dodajemy sos meksykański, doprowadzamy do zagotowania ciągle mieszając.
  7. Podajemy z pieczywem.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz