sobota, 30 listopada 2013

Zalewajka

 Zalewajka czyli tradycyjna zupa wiejska zawierające ugotowane ziemniaki zalane żurem z zakwasu chlebowego wywodząca się z okolic Łodzi.
Zupa dość kaloryczna, ale za to jaka pyszna;)
Od jakiegoś czasu ta zupa zagościła ponownie w moim domu, choć uważam, że latem można sobie odpuścić, ale zimą to super początek dnia.. Ciepła zupka;)
Chyba jak z każdą zupą przepisów jest wiele. Przedstawię wam przepis taki jak u mnie w domu, czyli z kawałkami kiełbasy i skwarkami. 
Czasami dodaje się do niej grzyby lub boczek.
Polecam odwiedzić tą stronę, aby dowiedzieć się więcej o zalewajce z moich okolic :)






Składniki:
5-6 ziemniaków (można więcej)
żur ok 200ml (można kupić w sklepie lub przygotoważ samemu)
kiełbasa
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
ząbek czosnku
sól, pieprz
przesmażona cebula (opcjonalnie)
zasmażka ze słoniny i cebuli (tzw. skwarki ;P )

Przygotowanie:)
  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, zalej ok 1,5-2l wody. Posól, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojony w plasterki czosnek.Opcjonalnie dodaj przesmażoną cebulę. Zagotuj.
  2. Gdy ziemniaki już zmiękną dodaj żur i dopraw do smaku pieprzem i solą jeśli jeszcze musisz.
  3. Możesz również wyjąć liść laurowy i ziele angielskie jeżeli nie lubisz ich pływających w zupie.
  4. Kiełbasę można pokroić w plasterki lub na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Zagotować, kiełbasa musi się zagrzać.
  5. Podawać okraszone skwarkami lub z łyżką śmietany albo z tym i z tym ;)
Smacznego ;)