niedziela, 24 marca 2013

chlebek do święconki

Dziś  postanowiłam zrobić chlebek do święconki, choć znając życie w piątek będę robiła ponownie;P
skorzystałam z przepisu zamieszczonego tutaj.
Ponieważ u mnie się nie przepada za kminkiem, ominęłam go. 
To chyba z jutrem nie mam problemów z pieczywem;P

Składniki
200g maki
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru
150g wody
1/2 łyżeczka drożdży

dodatkowo:
1 jajko
1 łyżeczka mleka
ziarna do posypania

Przygotowanie:
  1. Zmieszać wszystkie suche składniki. 
  2. Dodać wodę i wymieszać. ja skorzystałam z silikonowej szpatułki, bo do rąk kleiło sie tak bardzo, że dodałam jeszcze garść mąki.
  3. Odstawić na 2godziny do wyrośnięcia.
  4.  Po tym czasie uformować małe bochenki chleba i pozostawić do wyrośnięcia na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na około 40 minut.
  5. Chlebki naciąć i posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z  łyżką mleka, posypać ziarnami.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz