Dziś postanowiłam zrobić chlebek do święconki, choć znając życie w piątek będę robiła ponownie;P
skorzystałam z przepisu zamieszczonego tutaj.
Ponieważ u mnie się nie przepada za kminkiem, ominęłam go.
To chyba z jutrem nie mam problemów z pieczywem;P
Składniki200g maki
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru
150g wody
1/2 łyżeczka drożdży
dodatkowo:
1 jajko
1 łyżeczka mleka
ziarna do posypania
Przygotowanie:
- Zmieszać wszystkie suche składniki.
- Dodać wodę i wymieszać. ja skorzystałam z silikonowej szpatułki, bo do rąk kleiło sie tak bardzo, że dodałam jeszcze garść mąki.
- Odstawić na 2godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie uformować małe bochenki chleba i pozostawić do wyrośnięcia na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na około 40 minut.
- Chlebki naciąć i posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać ziarnami.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz