sobota, 30 marca 2013

Faszerowana indyczka

Przyjechałam do domu a tu niespodzianka, rodzice mają prawdziwą wiejską indyczkę. 
Postanowiłyśmy z mamą nadziać ją, zrobić na niej rosół, a potem ją upiec. Dwa dania z jednego;)
Przyznaję się, że ucieszyłam się, że jest oskubana i muszę tylko ją nafaszerować i zeszyć.
Moja mama zrobiła farsz, ale jak to moja kuchnia wszystko na wyczucie i pomysł. Dodawałyśmy do farszu to co nam pasuje i mamy w domu;P
Indyczkę ugotowałyśmy dziś, a zjemy ja w niedzielę na obiad

Składniki:
indyk ok 4kg
podroby z tego indyka
700g mięsa mielonego z gulaszowego I
sucha bułka biała, duża
2 średnie jajka
pęczek natki pietruszki
3-4 pieczarki
2 małe cebulki
łyżka masła klarowanego
rodzynki
sól, pieprz, zioła według uznania ( u mnie zioła prowansalskie, rozmaryn i trochę tymianku)
zioła i przyprawy do natarcia mięsa
oliwa 

Dodatkowo do rosołu:
kawałek wołowiny
pół wiejskiej kury
włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka, por, liście selera opcjonalnie)
sól, vegeta lub kostka rosołowa do smaku
makaron nitki

Przygotowanie:
  1. Podroby i mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z namoczona i odciśnięta bułką. Zmielić 2 razy.
  2. Pieczarkę obrać i pokroić w drobną kostkę. 
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym wraz z pieczarką.
  4. Dodać jajka, drobno pokrojoną natkę, pieczarki z cebulą, rodzynki i zioła i przyprawy.
  5. Indyczkę dokładnie umyć i nafaszerować przygotowaną masą. 
  6. Białą nitką zszyć obie dziury (kuper i szyjkę) tak aby farsz nie wyleciał podczas gotowania. 
  7. Do wielkiego garnka (tak aby zmieścić naszą indyczkę całą w wodzie) wlać wodę i włożyć indyczkę, zagotować. Gdy woda już się zagotuje wyłączyć palnik, wyjąć indyczkę, tak aby nie rozerwać jej (polecam pomoc mężczyzny) a wodę z garnka wylać.
  8. Garnek umyć, wlać wodę, włożyć indyczkę, dodać kurę i wołowinę, obrana włoszczyznę, posolić i gotować jakieś 2godziny.
  9. Indyczkę wyjąć z wody ( czas można zmieniać, pamiętajcie że później będziemy ją piec, więc musi być ugotowana ale nie rozgotowana albo bardzo miękka), a rosół dalej gotować do miękkości mięsa.
  10. Indyczkę natrzeć ziołami i oliwą. Wstawić w naczyniu żaroodpornym (jeśli macie tak wielkie) lub w brytfannie i przykryć folią aluminiową. Piec w piecyku w temp 175stC aż skórka będzie chrupiąca a indyk ciepły.
  11. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym i surówkami.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz