Moja mama bardzo lubi orzechowca, wcześniej robiła go z innego przepisu, ale ja go nigdy nie robiłam, więc na ten przepis poczekacie trochę, zresztą robi się go w 2 weekendy jak się nie mylę:)
Ten przepis został znaleziony przeze mnie w jakiejś gazecie jakoś w grudniu (wiem, mało precyzyjne ale nie pamiętam skąd go mam, przepisałam go tamtego dnia mamie i wysłałam mailem).
Ciasto jest bardzo dobre, słodkawe i kruche ;)
600g mąki
3/4szkl. cukru + 4 łyżki
2 jajka + 2 żółtka
300g margaryny
320ml mleka +3 łyżki
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru wanilinowego
200g posiekanych orzechów włoskich
1 opakowanie budyniu śmietankowego (z cukrem)
1 puszka gotowej masy krówkowej
Przygotowanie
- Z mąki, 3/4szkl. cukru, jajek, żółtek, 200g pokrojonej margaryny, 3 łyżek mleka, miodu, sody i cukru wanilinowego zagnieść gładkie ciasto
- Ciasto podzielić na 3 części i wyłożyć do 3 blaszek o jednakowych wymiarach, resztę cukru i margaryny oraz orzechy włoskie zagotować , mieszając.
- Lekko przestudzoną masę orzechową równomiernie rozprowadzić na jednym z ciast e formie, placki piec kolejno po ok 15 min w temp 180st C
- Z reszty mleka i budyniu przygotować gęsty krem, a następnie ostudzić go, mieszając od czasu do czasu. Gdy ostygnie, budyń wyłożyć na placek.
- Krem budyniowy przykryć drugim ostudzonym plackiem. Następnie na jego wierzchu łyżką rozprowadzić gotową masę krówkową.
- Na masę krówkową wyłożyć placek z masą orzechową lekko dociskając do pozostałej części. Całość wstawić do lodówki aż stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz