Ok przyznaję się, że zapomniałam zupełnie o tym zdjęciu...
Robiłam ten dżem jakoś na początku czerwca przed sesją.
Wyszedł dość kwaśny i mało słodki według mojego chłopaka, za to idealny dla moich rodziców ;P
Może jednak robienie tego pod moje i moich rodziców gusta nie jest takie super gdy robię dżem dla chłopaka, ale nie lubię bardzo słodkich dżemów...
No i musiałam dodać żel fix-u, bo dżem nie chciał zgęstnieć, nie jestem zadowolona z tego powodu ale to przyśpiesza bardzo pracę;) choć wiem, że większość powie, że powinnam dodać więcej cukru;)
Składniki:
2,5kg truskawek
700g cukru ( dla osób lubiących bardziej słodkie proponuję 500g na każdy 1kg owoców)
żel fix (1:3) lub coś w tym stylu
sok z cytryny
Przygotowanie:
- Truskawki opłukać, usunąć szypułki i pokroić w cząstki.
- Pokrojone owoce włożyć do garnka, dodać sok z cytryny i cukier, gotować na niedużym ogniu ciągle mieszając.
- Pod koniec gotowania jeśli uważacie, że dżem może być za rzadki dodajcie żel fix-u. Nie polecam bardzo długiego gotowania, bo dżem może ściemnieć...
- Gorący dżem przekładamy do wyparzonych bądź wygotowanych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz