Zupa ogórkowa.... Cóż tu mówić....
Aż mi ślinka cieknie, jak przypomnę sobie jak smakowała w wakacje zupa ogórkowa z resztek ogórków małosolnych ( w sumie to już kwaszonych, bo to były resztki ze słoja)...
Ta zupa powstała jednak z ogórków ukiszonych w wakacje, bardziej kwaśnych i idealnych na taka pogodę jak teraz ;)
Składniki:
1 litr bulionu warzywno-mięsnego lub warzywnego
warzywa z bulionu (pietruszka, marchewka, seler) lub sama marchewka
5 ogórków kiszonych
5-10 ziemniaków (zależy ile lubicie, ja uwielbiam wiele)
mały kubeczek śmietany
koperek
sól pieprz
w razie potrzeby sok z ogórków
Przygotowanie:
- Do garnka wlej wywar i wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Ugotuj je do miękkości.
- Warzywa z bulionu pokrój w kostkę i gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj je do bulionu.
- Ogórki zetrzyj na tarce i dodaj do zupy.
- Dopraw solą i pieprzem, w razie potrzeby dodaj sok z ogórków, jeżeli wydaje ci się, że zupa jest mdła.
- Zagotuj, dodaj drobno pokrojony koperek.
- Do miseczki odlej trochę zupy, dodaj śmietanę, wymieszaj i wlej do garnka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz