Gazeta "Gotuj krok po kroku" jest bardzo przyjemnym urozmaiceniem publikacji gastronomicznych :P
Nie kupuje każdego wydania, bo jakoś zapominam o tym, ale jak tylko pojawiam się w jakimś Empiku i przechodzę obok gazet kulinarnych zawsze ją kupuję.
Tym razem serniczki są zupełnie inne niż poprzednie z "ale pychota!" i w sumie nie umiem określić, które mi bardziej smakują...
Za to moim rodzicom chyba bardziej smakowały te ;)
Po raz pierwszy robione na dzień dziecka w tym roku;)
Składniki: (12szt)
140g ciastek pełnoziarnistych w czekoladzie
40g masła
350g mielonego twarogu sernikowego
1/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka mąki
1 białko
5 łyżek wiórków kokosowych
150g dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
- Ciastka pokruszyć za pomocą łyżki lub blendera.
- Masło rozpuścić i miksować z pokruszonymi ciastkami do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Formę do mufinków wyścielić papilotkami i do każdej nałożyć porcje ciastek. Docisnąć łyżeczką. Spody serniczków podpiekać ok 3 min w piekarniku nagrzanym do temp 175st C.
- Mielony twaróg sernikowy (można użyć śmietankowego lub półtłustego sera białego ale trzeba wcześniej go zemleć) starannie zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym, białkiem i mąką.
- Gdy masa będzie mieć jednolitą konsystencję wsypać wiórki kokosowe i jeszcze przez chwilę miksować.
- Przygotowaną masę sernikową wyłożyć na podpieczone spody z kruchych ciastek (ok 1 1/2 łyżki sera na 1 papilotkę). Lekko wyrównać wierzch.
- Miniserniczki włożyć do nagrzanego piekarnika do 1 75st C i od razu zmniejszyć do 120st C. Piecz prze 30 min. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Na każdą porcję ostudzonego miniserniczka nałożyć 1 łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki. Deser wstawić na ok 2h do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz