środa, 16 października 2013

Miniserniczki z Gotuj krok po kroku

Gazeta "Gotuj krok po kroku" jest bardzo przyjemnym urozmaiceniem publikacji gastronomicznych :P
Nie kupuje każdego wydania, bo jakoś zapominam o tym, ale jak tylko pojawiam się w jakimś Empiku i przechodzę obok gazet kulinarnych zawsze ją kupuję.
Tym razem serniczki są zupełnie inne niż poprzednie z "ale pychota!" i w sumie nie umiem określić, które mi bardziej smakują...
Za to moim rodzicom chyba bardziej smakowały te ;)
Po raz pierwszy robione na dzień dziecka w tym roku;)




Składniki: (12szt)
140g ciastek pełnoziarnistych w czekoladzie
40g masła
350g mielonego twarogu sernikowego
1/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka mąki
1 białko
5 łyżek wiórków kokosowych
150g dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie:
  1.  Ciastka pokruszyć za pomocą łyżki lub blendera.
  2. Masło rozpuścić i miksować z pokruszonymi ciastkami do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  3. Formę do mufinków wyścielić papilotkami i do każdej nałożyć porcje ciastek. Docisnąć łyżeczką. Spody serniczków podpiekać ok 3 min w piekarniku nagrzanym do temp 175st C.
  4. Mielony twaróg sernikowy (można użyć śmietankowego lub półtłustego sera białego ale trzeba wcześniej go zemleć) starannie zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym, białkiem i mąką. 
  5. Gdy masa będzie mieć jednolitą konsystencję wsypać wiórki kokosowe i jeszcze przez chwilę miksować.
  6. Przygotowaną masę sernikową wyłożyć na podpieczone spody z kruchych ciastek (ok 1 1/2 łyżki sera na 1 papilotkę). Lekko wyrównać wierzch.
  7. Miniserniczki włożyć do nagrzanego piekarnika do 1 75st C i od razu zmniejszyć do 120st C. Piecz prze 30 min. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  8. Na każdą porcję ostudzonego miniserniczka nałożyć 1 łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki. Deser wstawić na ok 2h do lodówki.
Smacznego ;P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz