Przepis z książki "Babeczki słodkie i pikantne" które oceniałam wcześniej.
Oczywiście najlepsze są ze świeżych owoców, ale trzeba wykorzystać to co się ma ;)
Tym razem truskawki puściły sporo wody, ale odmroziłam je przed dodaniem i odsączyłam na sitku...
Babeczki super smakują z miętowym lukrem ;)
Składniki:
260g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki sody
200g truskawek
1 jajko
180g cukru
100ml oleju
250ml jogurtu
mięta do dekoracji
50g cukru pudru
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temp 180st C. Papierowymi foremkami wypełnić zagłębienia blachy do mufinek.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, soda i solą.
- Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Kilka sztuk odłożyć do dekoracji. Pozostałe owoce drobno pokroić i wymieszać z mąką.
- Jajko rozbełtać i wymieszać z cukrem, olejem oraz jogurtem.
- Na masę jajeczną przesiać mąkę i wszystko krótko wymieszać.
- Ciasto włożyć do papierowych foremek i piecz ok 20-25min na środkowym poziomie rozgrzanego piekarnika.
- Upieczone mufinki wyjąc z piekarnika i zostawić w formie ok 5 min, aby ciasto odpoczęło.
- Garść mięty drobno posiekać. Cukier puder utrzeć z niewielką ilością wody i dodać posiekaną miętę.
- Resztę truskawek pokroić w plasterki. Mufinki wyjąc z formy, ostudzić i podawać ozdobione miętowym lukrem oraz plasterkami truskawek.
Ps. 1 sztuka ok 238kcal/996kJ, 4g białka,10g tłuszczu, 33g węglowodanów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz