Tym razem postawiłam na prostotę i muszę przyznać, że bardzo mi ta zupa smakowała...
Zastanawia mnie też czy to może jest problem, że zupełnie nie znam się na dyniach i rodzajach dyń, może jeden gatunek smakuje lepiej w zupie inny gorzej, a może po prostu zupa krem z dyni nie jest tym co ten niedźwiadek lubi najbardziej ;)
Składniki:
1 mała dynia
1 litr bulionu drobiowo- warzywnego
4-6 ziemniaki
gałka muszkatołowa
imbir mielony
sól
pieprz
papryka słodka i ostra (jak ktoś lubi ostrzejsze zupy)
płatki migdałowe
śmietana ok 4 łyżek
Przygotowanie:
- Dynię umyj, obierz ze skorki i wydrąż pestki wraz z włóknami ze środka. Pokrój ją w dużą kostkę.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
- Bulion zagotuj, wrzuć pokrojone warzywa i gotuj do miękkości ok 15-20 minut.
- Zmiksuj zupę i przypraw sola pieprzem, imbirem i gałką do smaku. Jeżeli lubisz ostrzejsze zupy to dodaj słodkiej i ostrej papryki lub samą ostrą paprykę.
- Płatki migdałowe upraż na patelni.
- Rozlej zupę do miseczek, dodaj po łyżce śmietany i posyp prażonymi płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz