Co wynieśliśmy z moim mężczyzna z Warsztatów Kuchni Agaty?
Babeczki i ciasteczka;)
Mam nadzieję, że Agata nie pogniewa się na mnie, że podzielę się z wami jej przepisem;)
Babeczki są słodkie, mokre i kontrastują ze słonym kremem, za którym ja osobiście nie przepadam ale muffinki są bardzo smaczne ;)
Jeżeli ktoś jak ja nie przepada za słonymi kremami może użyć serka mascarpone zamiast słonego serka;)
Składniki:
1/2 szkl brązowego cukru
1 i 1/4 szkl mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczka imbiru
1/4 łyżeczka soli
1 jajko
1/4 szkl melasy
1/2 szkl maślanki
1/4 szkl oleju
krem
100g serka kremowego
4 łyżki miękkiego masła
kilka kropli esencji waniliowej
cukier puder - do smaku
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj suche składniki.
- W drugiej misce połącz mokre składniki.
- Wlej mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj łyżką.
- Ciastem napełnij foremki do 3/4 wysokości.
- Piecz 20 minut w temp 180st C.
- Aby przygotować krem wszystkie składniki ubij mikserem na puszysty krem. Schłodzić w lodówce.
- Wystudzone babeczki wysmarować grubą warstwą kremu i posyp startą czekoladą lub cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz