piątek, 13 grudnia 2013

Korzenne muffinki Agaty

Co wynieśliśmy z moim mężczyzna z Warsztatów Kuchni Agaty?
Babeczki i ciasteczka;)
Mam nadzieję, że Agata nie pogniewa się na mnie, że podzielę się z wami jej przepisem;)
Babeczki są słodkie, mokre i kontrastują ze słonym kremem, za którym ja osobiście nie przepadam ale muffinki są bardzo smaczne ;)
Jeżeli ktoś jak ja nie przepada za słonymi kremami może użyć serka mascarpone zamiast słonego serka;)


Składniki:
1/2 szkl brązowego cukru
1 i 1/4 szkl mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczka imbiru
1/4 łyżeczka soli
1 jajko
1/4 szkl melasy
1/2 szkl maślanki
1/4 szkl oleju

krem
100g serka kremowego
4 łyżki miękkiego masła
kilka kropli esencji waniliowej
cukier puder - do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj suche składniki.
  2. W drugiej misce połącz mokre składniki.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj łyżką.
  4. Ciastem napełnij foremki do 3/4 wysokości.
  5. Piecz 20 minut w temp 180st C.
  6. Aby przygotować krem wszystkie składniki ubij mikserem na puszysty krem. Schłodzić w lodówce.
  7. Wystudzone babeczki wysmarować grubą warstwą kremu i posyp startą czekoladą lub cynamonem.
Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz