czwartek, 12 grudnia 2013

Miękkie pierniczki czyli pierniczki Tereza

Od kilu lat poluję na przepis pierniczków, które są miękkie zaraz po upieczeniu, nie należę do osób cierpliwych po prostu ;)
Przepisu szukałam dla mamy mojego chłopaka, bo ona nie lubi moich twardych "zębołamaczy" ;)
W tym roku chyba odkryłam ideał dla moich znajomych, ale oczywiście nadal zbyt twarde dla niej...
W przyszłym roku zrobię jej chyba katarzynki!!!
Zrobiłam już chyba z 10kg tych pierniczków a jeszcze przede mną kolejne 2kg (ok.1 porcja) plus pieczenie tych moich twardszych ale za to bardzo cienkich -> przepis tutaj :)
Aha i przepis wzięłam z tej strony, za co bardzo dziękuję autorce i niech mi wybaczy, że skopiowałam dokładnie przepis ;)





Składniki:
500g cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (zalać 0.5 l. wrzątku)
250g miodu naturalnego
250g margaryny
25g kakao
3 jajka
1 i 1/4 kg maki
1 łyżeczka amoniaku
2 opakowania przyprawy do pierników (ja używałam takiej po 20g)

Przygotowanie:
  1. Na dużej wysokiej patelni rozpuścić cukier na karmel (nie można potrząsać patelnią, ani mieszać cukru. Trzeba to zrobić na średnim ogniu, na dużym cukier się spali).
  2. Do karmelu wlewać stopniowo gorącą kawę (bardzo wolno i uważać, bo wybucha na patelni. Karmel jest bardzo gorący, grozi poparzeniem. Najlepiej robić to powoli z przerwami dokładnie mieszając długa drewniana łyżką). 
  3. Dodać margarynę  i miód, wymieszać aż się rozpuści a następnie odstawić do ostygnięcia. Margarynę warto pokroić na mniejsze kawałki.
  4. W misie miksera z hakiem umieścić połowę mąki i wszystkie sypkie przyprawy. 
  5. Bardzo powoli wlewać ciepłą masę karmelową. Mieszać. 
  6. Dodać rozkłócone jajka i stopniowo pozostałą mąkę. 
  7. Kiedy ciasto będzie już geste wyłączyć mikser i resztę maki dodać ręcznie. 
  8. Wyrobić na gładko i przełożyć do miski. 
  9. Ciasto będzie lekko rzadkie, ale po kilku minutach zacznie tężeć. Nie dosypywać mąki nawet jeżeli wydaje się za rzadkie.
  10. Przykryć woreczkiem i wstawić do lodówki na cała noc. 
  11. Następnego dnia podzielić na trzy części. Rozwałkować na grubość ok. 0.5 cm. 
  12. Wykrawać pierniczki. Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 10-13 minut
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz