Od kilu lat poluję na przepis pierniczków, które są miękkie zaraz po upieczeniu, nie należę do osób cierpliwych po prostu ;)
Przepisu szukałam dla mamy mojego chłopaka, bo ona nie lubi moich twardych "zębołamaczy" ;)
W tym roku chyba odkryłam ideał dla moich znajomych, ale oczywiście nadal zbyt twarde dla niej...
W przyszłym roku zrobię jej chyba katarzynki!!!
Zrobiłam już chyba z 10kg tych pierniczków a jeszcze przede mną kolejne 2kg (ok.1 porcja) plus pieczenie tych moich twardszych ale za to bardzo cienkich -> przepis tutaj :)
Aha i przepis wzięłam z tej strony, za co bardzo dziękuję autorce i niech mi wybaczy, że skopiowałam dokładnie przepis ;)
Składniki:
500g cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (zalać 0.5 l. wrzątku)
250g miodu naturalnego
250g margaryny
25g kakao
3 jajka
1 i 1/4 kg maki
1 łyżeczka amoniaku
2 opakowania przyprawy do pierników (ja używałam takiej po 20g)
Przygotowanie:
- Na dużej wysokiej patelni rozpuścić cukier na karmel (nie można potrząsać patelnią, ani mieszać cukru. Trzeba to zrobić na średnim ogniu, na dużym cukier się spali).
- Do karmelu wlewać stopniowo gorącą kawę (bardzo wolno i uważać, bo wybucha na patelni. Karmel jest bardzo gorący, grozi poparzeniem. Najlepiej robić to powoli z przerwami dokładnie mieszając długa drewniana łyżką).
- Dodać margarynę i miód, wymieszać aż się rozpuści a następnie odstawić do ostygnięcia. Margarynę warto pokroić na mniejsze kawałki.
- W misie miksera z hakiem umieścić połowę mąki i wszystkie sypkie przyprawy.
- Bardzo powoli wlewać ciepłą masę karmelową. Mieszać.
- Dodać rozkłócone jajka i stopniowo pozostałą mąkę.
- Kiedy ciasto będzie już geste wyłączyć mikser i resztę maki dodać ręcznie.
- Wyrobić na gładko i przełożyć do miski.
- Ciasto będzie lekko rzadkie, ale po kilku minutach zacznie tężeć. Nie dosypywać mąki nawet jeżeli wydaje się za rzadkie.
- Przykryć woreczkiem i wstawić do lodówki na cała noc.
- Następnego dnia podzielić na trzy części. Rozwałkować na grubość ok. 0.5 cm.
- Wykrawać pierniczki. Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 10-13 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz