sobota, 14 grudnia 2013

Likier czekoladowy

Dziś dzień alkoholizowania się;)
Właśnie skończyłam robić likier na czwartkową Wigilię grupową, nasza ostatnia więc trzeba to jakoś uczcić;)
Przepis prosty, szybki i cudowny pod względem, że nie trzeba czekać tylko zaraz po wystygnięciu można zabierać się za konsumpcję;)
Przepis z tej strony.
Ja zamiast niesłodzonego mleka kondensowanego i cukru użyłam słodzonego;)





Składniki:
1 puszka niesłodzonego mleka kondensowanego
3 łyżki ciemnego kakao
1,5 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
1 szklanka wódki
2 kieliszki spirytusu








Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki (poza alkoholem) dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. 
  2. Następnie dolewamy alkohol, dokładnie mieszamy i przelewamy do karafki lub butelki. 
  3. Już po wystygnięciu możemy się delektować rozkoszną słodyczą.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz