sobota, 13 lipca 2013

Masełko czosnkowe

Idealne do grilla;)
Kto nie lubi masełka czosnkowego z chrupiącym kawałkiem chleba z grilla albo na upieczonej rybie?
Szybki przepis, mało składników, łatwa możliwość modyfikacji.
Z tego co poczytałam, niektórzy zamrażają takie masełko z ziołami a potem dodają do sosów dla urozmaicenia smaków. 
U mnie to jest niemożliwe, bo zrobiłam masełko rano, a wieczorem była już resztka...
Podaję podstawowy przepis,który do woli można zmieniać;)


Składniki:
kostka masła, najlepiej 82%
2-3 ząbki czosnku
natka z pietruszki
sól morska

Przygotowanie:
  1. W miseczce mieszamy masło z natką i przeciśniętymi ząbkami czosnku.
  2. Doprawiamy solą morską. (alternatywa jest posiekanie czosnku i przetarcie go nożem z solą).
  3. Masełko przekładamy do miseczki lub formujemy odpowiedni kształt (kula, sześcian itd).
  4. Zakrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2godziny.
Masełko jest dobre zaraz po zrobieniu ale czosnek jeszcze nie ma szans puścić soków.

Smacznego;)