Ok dziś czas na coś mącznego;P
Poza tym kupiłam tak fajne małe pieczarki,że aż szkoda ich nie wykorzystać;P
Przepis typowo jarski ale można dodatkowo dodać na talerz jakieś mięsko ;)
Przepis na kopytka wzięty z książki "Ilustrowana szkoła gotowania, kuchnia włoska. krok po kroku"
Składniki na kopytka: (1,2kg ciasta)
1kg ziemniaków
100g parmezanu
250g mąki
1jajko
gałka muszkatołowa, sól
Przygotowanie:
- Obrać ziemniaki, ugotować je i przecisnąć przez praskę.
- Dodać jajko, parmezan, mąkę, gałkę muszkatołową i sól.
- Wymieszać składniki, pomagając sobie plastikową szpatułką. Kiedy ciasto osiągnie właściwą konsystencję zakończyć jego wyrabianie.
- Na posypanej mąką stolnicy wiele wykonać wiele wałeczków z ciasta, wykrawać je z małych plastrów ciasta.
- Otrzymane wałeczki pociąć na małe kawałki o długości ok 1cm.
- W dużym garnku zagotować wodę, dodać sól i na wrzątek wrzucać nasze kopytka, zamieszać, wyjmować po wypłynięciu na powierzchnie.
50dag bardzo małych pieczarek
mała cebula
duży kubeczek śmietany 18 %
2 łyżki masła
sól, pieprz
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Pieczarki dobrze umyć i odsączyć na sitku. Cebulę drobno posiekać.
- W garnuszku rozpuścić masło i wrzucić cebulę i pieczarki. Dusić ok 10-15 minut.
- Doprawić sola i pierzem. Dodać śmietanę i przyprawić ziołami.
- Całość dusić jeszcze jakieś 10 minut ciągle mieszając.
- Kopytka polewamy obficie sosem z pieczarkami.
Jak ja dawno kopytek nie jadłam, mniam ;)
OdpowiedzUsuń