piątek, 29 marca 2013

Faszerowane jajka - kiełbasa i szczypiorek

Danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole u mnie w domu.
Moja mama uwielbia te najprostsze połączenia, ja chętnie bym poeksperymentowała, ale jestem jedyna w te święta, powiedziała, że spróbujemy może po świętach;P

Składniki:
12 jajek średniej wielkości
30-50dag kiełbasy
pęczek drobnego szczypiorku
sól, pieprz, papryka słodka
majonez

Przygotowanie:
  1. Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie.
  2. Wystudzone jajka obrać i przekroić na pół.
  3. Żółtka i obraną ze skóry kiełbasę zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
  4. Masę doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki (można jej nie dodawać do masy, bo nią posypiemy wierzch naszych jajek). Dodać majonez i drobno posiekany szczypiorek. Dobrze wymieszać
  5. Na połówki jajek nakładamy masę, ładnie wygładzamy, smarujemy wierzch majonezem i zdobimy słodka papryką. Można jeszcze ozdobić listkiem natki pietruszki.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz