niedziela, 11 sierpnia 2013

Sałatka z fetą i koperkiem

Co zrobić gdy w niedzielę rano brat zapowiada mamie, że jego przyjaciel z żona postanawiają nas odwiedzić i będą na obiedzie??
Dziękować córce, że zażyczyła sobie czerniny i jest jakiś super obiad, który nie wszędzie można zjeść ;)
Ale co zrobić, kiedy nie jesteś przygotowana, że ci sami goście zostają dłużej, a w lodówce tylko biały i żółty ser i 2 rodzaje wędliny?
To już zadanie dla mnie;) 
Przeszukiwanie lodówki, spiżarki i cud, można zrobić sałatkę z fetą ale trochę inna niż zazwyczaj, a może i trochę uboga sałatkę warzywna z warzyw po rosole, na którym gotowało się czerninę ;P
Jesteśmy uratowane, do tego może jakieś jajka, pomidory z cebulą i nikt nie pomyśli, że nie byłyśmy przygotowane, a raczej, że jakąś ucztę szykujemy;)

Składniki:
kostka sera feta
duży zielony ogórek
2-3 pomidory (lepiej 2x więcej małych)
4-6 ogórki małosolne
papryka czerwona
cebula
2-4 łyżki słonecznika uprażonego
koperek
opakowanie sosu francuskiego lub ziołowego (np. winiary)


Przygotowanie:
  1. Myjemy paprykę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cieniutkie półpaski (cała papryka wzdłuż w paseczki i te paseczki na pół). Polecam kroić ją od strony skórki, wtedy uda się ja cienko pokroić.
  2. Ogórka myjemy i specjalną obieraczką wykrawamy w nim ozdobne paseczki w skórce. ogórka kroimy w półplasterki.
  3. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w paseczki obie części.
  4. Pomidory dokładnie myjemy i kroimy w kostkę.
  5. Ogórki małosolne kroimy w kostkę.
  6. Fetę kroimy w kostkę.
  7. Płuczemy koperek i drobno go kroimy.
  8. Do salaterki wrzucamy warzywa, można przemieszać lub wrzucać częściowo, na wierzchu ma się znajdować feta.
  9. Sos przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i polewamy nasza sałatkę.
  10. Posypujemy ziarnami słonecznika i koperkiem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz