Domowe pieczywo zawsze lepiej smakuje ;)
Po pierwsze dlatego, że robimy je sami, po drugie bo domowe mają mniej ulepszaczy i smakują bardziej naturalnie;)
Dziś piekłam ciabatty z przepisu, który znalazłam na blogu, w którym się zakochałam :P
Mowa o Kuchni w zieleni...
A co do pieczywa, to długo się je robi ale na walentynki zawsze milej zjeść śniadanie z własnej produkcji pieczywem <3
Składniki:Big (zaczyn)
1/2 łyżeczki drożdży instant (można użyć również świeżych drożdży)
1/3 szklanki wody
2/3 szklanki mąki
Ciasto
3 szklanki mąki
2 łyżeczki drożdży instant
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Podane składniki bigu mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy na całą noc przykrytą folią aluminiową (najlepiej zrobić bigę wieczorem przed pójściem spać, a rano zająć się resztą ciasta).
- Podane składniki ciasta dodajemy do wyrośniętej bigi i formujemy z niego jednolitą masę. Ciasto powinno być dosyć klejące, jednak nie dodajemy więcej mąki, niż już wsypaliśmy.
- Masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 3,5 godziny.
- Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę/blat oprószony mąką i staramy się uformować z ciasta prostokąt. Wierzch również oprószamy delikatnie mąką.
- Ciasto kroimy na prostokąty mając jednak na uwadze to, żeby nie były zbyt cienkie. Nie starajmy się na siłę rozciągnąć ciasta, gdyż wtedy ciabatty będą duże i płaskie.
- Pokrojone ciabatty wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 35 minut do wyrośnięcia.
- Wkładamy do piekarnika blachę z wodą/kostkami lodu, wtedy ciabatty będą miały chrupiącą skórkę.
- Po tym czasie pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku do 230 stopni. Pieczemy ok. 15 - 20 minut. w zależności od tego, jak będzie rumienić się skórka.
Smacznego :P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz