Żeberka te wymyśliłam jakiś rok temu...
Nie przepadam za żeberkami, bo jest tam więcej kości niż mięsa, ale raz na jakiś czas mam ochotę na miodowe lub słodko-ostre pani Jadzi, które może niedługo pojawią się na blogu;)
U mnie podane z gruszka marynowaną mojej mamy ;)
Składniki:
ok 1 kg żeberek, najlepiej już przerąbanych na pół
5-6 łyżek miodu
4-5 łyżki oliwy z oliwek
papryka słodka
papryka ostra
imbir
czosnek granulowany
sól, pieprz
jeżeli chcecie to zioła dowolne, jakie lubicie
Przygotowanie:
- Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki.
- Wymieszać przyprawy wraz z miodem i oliwą.
- Do woreczka do pieczenia mięsa włożyć żeberka i wlać mieszankę przypraw. Zakręcić woreczek i dokładnie okryć mięso przygotowana marynatą, obracając kilka razy.
- Mięso wyłożyć do żaroodpornego naczynia w woreczku i włożyć do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
- Piec ok 40-50 minut. Po tym czasie rozciąć woreczek (uwaga na parę).
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz