środa, 12 lutego 2014

Miodowe żeberka wg Szefowej

Żeberka te wymyśliłam jakiś rok temu...
Nie przepadam za żeberkami, bo jest tam więcej kości niż mięsa, ale raz na jakiś czas mam ochotę na miodowe lub słodko-ostre pani Jadzi, które może niedługo pojawią się na blogu;)
U mnie podane z gruszka marynowaną mojej mamy ;)


Składniki:
ok 1 kg żeberek, najlepiej już przerąbanych na pół
5-6 łyżek miodu
4-5 łyżki oliwy z oliwek
papryka słodka
papryka ostra
imbir
czosnek granulowany
sól, pieprz
jeżeli chcecie to zioła dowolne, jakie lubicie

Przygotowanie:

  1. Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Wymieszać przyprawy wraz z miodem i oliwą.
  3. Do woreczka do pieczenia mięsa włożyć żeberka i wlać mieszankę przypraw. Zakręcić woreczek i dokładnie okryć mięso przygotowana marynatą, obracając kilka razy.
  4. Mięso wyłożyć do żaroodpornego naczynia w woreczku i włożyć do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
  5. Piec ok 40-50 minut. Po tym czasie rozciąć woreczek (uwaga na parę).
Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz