sobota, 8 lutego 2014

Sernik z ciasteczkami OREO

Przepis z tej strony, choć spotkałam go na kilku innych ;)
Zauważyłam, że ciasteczka Oreo coraz częściej wykorzystywane są przez blogerki do wyrobu ciast...
Jak dla mnie to ciastko jest bardzo słodkie i mogę pozwolić sobie na dwa ciasteczka przy kawie...
Za to sernik wyszedł mokry, mięciutki i mimo iż w przepisie trzeba było poczekać noc na jego skonsumowanie, ja i rodzice już po małym kawałku jedliśmy jak tylko ostygł ;P




Składniki:
600 g twarogu zmielonego 2-krotnie
250 ml kwaśnej śmietany (18%)
3 jajka
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu/2-3 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 szkl. cukru
160 g ciastek na spód  + 70 g ciastek pokruszonych - do posypania (bez masy)
60 g masła

Przygotowanie:

  1. Masło roztopić i ostudzić.
  2. Ciastka pokruszyć np blenderem i wymieszać z roztopionym masłem.
  3. Tortownicę o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełożyć do przygotowanej tortownicy i dobrze "wklepać" dno.
  4. Jajka roztrzepać, krótko zmiksować.
  5. Dodać ekstrakt waniliowy oraz twaróg po łyżce i dokładnie mieszać.
  6. Dodać kwaśna śmietanę, mąkę ziemniaczaną i cukier ciągle mieszając.
  7. Gdy masa będzie już gładka przelać ją na przygotowany spód z ciastek.
  8. Piekarnik rozgrzać do temp 170 st. C. Włożyć do niego ciasto i od razu zmniejszyć temp do 150 st. C i piec z parą ( tzn, wstawić na spód naczynie z wodą) przez 90 min.
  9. Sernik po tym czasie powinien być sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wystudzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i schłodzić przez noc w lodówce.
  10. Wystudzony oprószyć pokruszonymi ciastkami.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz