Przepis Nigelli;)
Domowa granola to tak naprawdę niedużo roboty i na pewno mniejszy koszt niż kupna...
Do tego zawsze używamy tego na co mamy ochotę.
Ja zrobiłam taka najbardziej klasyczną granolę z orzechami, słonecznikiem, pestkami dyni i rodzynkami...
W planach mam taką z kawałkami banana i kokosa ale muszę zjeść najpierw te 2,5l które mi teraz wyszło...
Oczywiście najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem ;)
Składniki (na 2,5l)
450 g płatków owsianych120 g ziaren słonecznika
120 g pestek dyni
175 g jabłek z przecieru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
120 g brązowego syropu ryżowego lub ryżowego syropu słodowego lub golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)
4 łyżki płynnego miodu
100 g jasnego brązowego cukru
250 g migdałów (w całości)
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
300 g rodzynków
1 łyżeczka imbiru
120 g brązowego syropu ryżowego lub ryżowego syropu słodowego lub golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)
4 łyżki płynnego miodu
100 g jasnego brązowego cukru
250 g migdałów (w całości)
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
300 g rodzynków
Przygotowanie:
- Wymieszać wszystko za wyjątkiem rodzynek.
- Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 170ºC około 40 minut, mieszając w trakcie kilka razy.
- Po wystudzeniu wymieszać z rodzynkami.
- Można ją przechowywać wiele tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz