czwartek, 5 grudnia 2013

Grejpfrut w karmelu czyli owoce na gorąco

Kiedyś zobaczyłam w jakimś filmie jak kobieta zajada się na śniadanie grejpfrutem z karmelową "skorupką".
Pozazdrościłam jej, bo ja albo spijałam świeżo wyciśnięty sok albo wyjadałam miąższ łyżeczką z środka bez dodatku cukru ;)
Pomyślałam sobie, że przecież to nie jest takie trudne...
Kupiłam grejpfruta, posypałam cukrem, zapiekłam i już zajadałam się tym cudem, nawet dziecko  ( z pomocą rodzica) dałoby radę;)




Składniki:
grejpfrut
2-4 łyżeczki cukru brązowego

Przygotowanie:
  1. Grejpfruta dokładnie umyć lub wyparzyć. Mimo iż nie będziemy używać jego skórki, to jednak karmel lubi spłynąć i pozostaje sporo sosu w naczyniu. Poza tym wolę jednak myć cytrusy przed jedzeniem, użyciem itd.
  2. Przekroić owoc na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  3. Posypać połówki cukrem i wstawić do nagrzanego do 200st C piekarnika.
  4. Piec ok 15 minut, aż cukier całkiem się skarmelizuje. Ostrożnie wyjąć i podawać ciepłego.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz