piątek, 27 grudnia 2013

Lukier królewski

Zrobić idealny lukier też trzeba umieć:)
Tak zawsze mawiał mój znajomy cukiernik. Wzięłam sobie jego słowa do serca i postanowiłam poszukać takiego idealnego, gęstego lukru, który nie spłynie za szybko, da się nakładać szprycą jak i tworzyć chaotyczne wzorki lejąc go z łyżeczki...
Przepis wzięty z "Dekoracji ciast".



Składniki:
500g cukru pudru
2 jajka średniej wielkości
łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
  1. Cukier puder przesiej do miski.
  2. Dodaj białka i sok z cytryny, a następnie ubij składniki. Mikserem na niskich obrotach przez około 4-5min (6-7 łyżką).
  3. Uzyskana konsystencja powinna być gładka i lśniąca. Jeśli jest za gęsta dodaj krople soku cytrynowego i mieszaj przez 1-2 min.
  4. Lukier jest gotowy, jeśli tworzy sztywny stożek.
  5. Przełóż go do szczelnego pojemnika, przykryj wilgotna czystą szmatką i zamknij wieczko. Lukier najlepiej jest świeżo zrobiony.
  6. W lodówce można go przechowywać do 5 dni max. Po wyjęciu z lodówki ubij go do pożądanej konsystencji.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz