sobota, 12 października 2013

Miniserniczki z ale Pychota!

Przepis pochodzi z "ale Pychota!" nr 16...
Spodobały mi się formy silikonowe i dość prosty przepis...
W smaku są całkiem dobre, wilgotne i poza tym super ekstra serniczki ;)
Zniknęły w kilka godzin tylko dlatego, że wyjmowałam po trochu dla gość, którzy mnie dziś  odwiedzili ;) 
Spody się trochę rozsypały, może następnym razem dodam więcej masła ;)
Oczywiście do przygotowania tych serniczków polecam różnego rodzaju formy silikonowe, ułatwi to wyjęcie ciastek.

 Składniki na 16 szt:
15 dag serka homognizowanego
15 dag twarogu ( najlepiej tłusty o gładkiej konsystencji)
1 dag mąki ziemniaczanej
białko z 1 małego jajka
4 1/2 dag cukru
1 dag kakao
1 dag masła
2 1/2 dag herbatników
1 łyżeczka roztopionego masła do smarowania
1/2 tabliczki czekolady deserowej
1/2 tabliczki czekolady mlecznej do dekoracji

Przygotowanie:
  1. Twaróg zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, serek homogenizowany, białko i cukier. Mieszać, aż wszystkie składniki połączą się. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać.
  2. Masło rozpuścić an małej patelni. W miseczce bardzo drobno pokruszyć herbatniki, wlać maśło i dokładnie wymieszać.
  3. Cienką warstwą roztopionego masła posmarować wnętrze foremek. Następnie napełnić je masą serową i serowo kakaową do wysokości 2-3 milimetry od brzegu. Lekko postukać foremkami o blat stołu, aby masa wypełniła wszystkie drobne wgłębienia, a wierzch wyrównał się.
  4. Na wierzch masy serowej nałożyć masę z herbatników lekko uklepać.
  5. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180st. C i od razu zmniejszyć temp do 125 st. C. Piecz 20-22 minuty. po wyjęciu z piekarnika serniczki przestudzić i wstawić do lodówki na ok 2godz.
  6. Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Na serniczki bez spodów z masy herbatnikowej nałożyć cienką warstwę czekolady i ponownie wstawić foremki do lodówki na ok 20 minut.
  7. Serniczki wyjąć na talerz, delikatnie odciągnąć brzegi foremki.
  8. Czekoladę mleczna rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i przełożyć do torebki foliowej. Koniec torebki zawiązać, w jednym z rogów zrobić dziurkę o średnicy 1-2 milimetry i zgniatając delikatnie torebkę udekorować serniczki.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz