sobota, 5 października 2013

Omlet z resztek

Zazwyczaj w piątki na obiad lub soboty na śniadanie urządzam sobie takie gotowanie z resztek...
U mnie w domu zawsze w sobotę kupowało się świeżą wędlinę, warzywa, owoce na cały weekend i poniedziałek.
Chyba mi tak już to weszło w krew, że pozbywam się rzeczy kupowanych w tygodniu;)
Tym razem przyszła kolej na omlet ;P



Składniki:
wędlina ok 3-4 plasterków
kawałek kiełbasy
10 dag sera żółtego
2-3 jajka
pomidor
cebula
masło
sól, pieprz, papryka słodka
i każde resztki jakie posiadamy tj. papryka, szczypiorek

Przygotowanie:
  1. Wędlinę pokroić drobno, tak samo postąpić z kiełbasą
  2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub jeśli mamy ser w plasterkach pokroić w drobna kosteczkę.
  3. Warzywa pokroić w kostkę. Pomidora umyć, pokroić w 8 i ułożyć na talerzu.
  4. Na patelni roztopić masło i podsmażyć cebulę i wędlinę, dodać warzywa. Chwilę podsmażyć.
  5. Jajka rozbić w salaterce, dodać sól, pieprz i słodka paprykę i ser żółty.
  6. Mieszankę wlać na wędlinę i warzywa na patelnię i poczekać aż jajka się zetną. Jeżeli wolicie bardziej ścięte jajka można spróbować przerzucić omlet na druga stronę.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz