niedziela, 27 października 2013

Truskawkowe mufinki z cynamonem

Kolejne babeczki przypominające mi wakacje;)
Przepis z książki "Babeczki słodkie i pikantne" które oceniałam wcześniej.
Oczywiście najlepsze są ze świeżych owoców, ale trzeba wykorzystać to co się ma ;)
Tym razem truskawki puściły sporo wody, ale odmroziłam je przed dodaniem i odsączyłam na sitku...
Babeczki super smakują z miętowym lukrem ;)




Składniki:
260g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki sody
200g truskawek
1 jajko
180g cukru
100ml oleju
250ml jogurtu
mięta do dekoracji
50g cukru pudru

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do temp 180st C. Papierowymi foremkami wypełnić zagłębienia blachy do mufinek.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, soda i solą.
  3. Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Kilka sztuk odłożyć do dekoracji. Pozostałe owoce drobno pokroić i wymieszać z mąką.
  4. Jajko rozbełtać i wymieszać z cukrem, olejem oraz jogurtem.
  5. Na masę jajeczną przesiać mąkę i wszystko krótko wymieszać.
  6. Ciasto włożyć do papierowych foremek i piecz ok 20-25min na środkowym poziomie rozgrzanego piekarnika.
  7. Upieczone mufinki wyjąc z piekarnika i zostawić w formie ok 5 min, aby ciasto odpoczęło.
  8. Garść mięty drobno posiekać. Cukier puder utrzeć z niewielką ilością wody i dodać posiekaną miętę.
  9. Resztę truskawek pokroić w plasterki. Mufinki wyjąc z formy, ostudzić i podawać ozdobione miętowym lukrem oraz plasterkami truskawek.
Smacznego ;)

Ps. 1 sztuka ok 238kcal/996kJ, 4g białka,10g tłuszczu, 33g węglowodanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz